Inget skönspel när Daniel Andersson frälste AIK i Stockholmsderbyt

,
aik bandy, bandy, aik hammarby bandy, daniel andersson

AIK låg oväntat under med 3–4 i Stockholmsderbyt mot Hammarby med blott tio minuter kvar att spela. Men en het Daniel Andersson replikerade med två mål inom loppet av fyra minuter och såg till att AIK triumferade i derbyt.
— Vi är nöjda med att vinna mot ärkerivalen trots att vi inte får till det, säger AIK:s nummer 83 till Bandyfeber efter 6–4-vinsten.

Vilken drama som utspelades i Gubbängens bandyhall på onsdagskvällen.
AIK var stora favoriter på förhand men fick kämpa enormt mot ett Hammarby, som bjöd upp till rejäl kamp. Långt ifrån en lika ”enkel” resa som i elitseriepremiären där AIK vann med stora siffror.

— Vi var inte bra idag (läs: onsdag), men jag spelar hellre dåligt en match och vinner än att stå där i skamvrån med en torsk och bländande spel, säger Daniel Andersson.

Nej, någon bländande bandy visade inte AIK upp totalt sett. Tappade lite oväntat 3–1-ledningen i andra halvlek när Hammarby gjorde tre raka mål.
Och så småningom återstod endast tio minuter.

Men då klev Daniel Andersson in ordentligt i handlingen och satte kvitteringen till 4–4 i 85:e minuten efter en omställning. Hur säkert som helst i duellen med Hammarbymålvakten Filip Mörkdal.

— Jag ville ta ett avslut med låg risk. Jag visste att jag får minst straff om jag rundar. Ett avslut i vinkel hade varit ett bekvämt avslut i en match med ställning 9–0.

Mindre än fyra minuter senare var vändningen ett faktum när Andersson prickade in 5–4 på hörna.

Känslan när du insåg att bollen var i mål?

— Det var skönt och det gav oss energi.

Hammarby forcerade vilt för att få till en kvittering men i stället kunde Johan Esplund sätta 6–4 på tilläggstid efter lite flipperspel i straffområdet där AIK på fjärde avslutsförsöket lyckades få in bollen.

— Han är inblandad i mycket framåt och bidrar till vinsten. Han är mycket viktig för oss, berömmer Andersson sin lagkamrat.

”Dålig bandymatch”

AIK fick därmed omedelbar revansch efter förlusten senast mot Villa.
Men det var som sagt ingen klang- och jubelföreställning. Sett till tidigare prestationer av AIK under säsongen var returmötet mot Hammarby inte toppklass.

Hammarby kunde mycket väl fått med sig en pinne från derbyt.

— Det är en dålig bandymatch som inte går till historien, säger Daniel Andersson.

Två poäng smakar givetvis ändå skönt för AIK när Hammarby står på andra sidan…

— Vi är nöjda med att vinna mot ärkerivalen trots att vi inte får till det.

Och det råder heller ingen tvekan om att AIK just nu överglänser de grönvita. Det är bara kolla på statistiken lagen emellan de senaste matcherna.

Varför är ni ett bättre bandylag än Hammarby?

— Vi har fler spelare med individuell skicklighet. Det är klasskillnad där vanligtvis.

Mattias Bladh

Hammarby–AIK 4–6 (1–2)

Målen: 0–1 (2) Erik Pettersson (Johan Esplund), 0–2 (8) Johan Esplund (Jimmy Jansson), 1–2 (16) David Jansson, hörna, 1–3 (56) Kalle Lempinen (Alan Dzhusoev), 2–3 (63) Christoffer Fagerström, straff, 3–3 (70) David Jansson, hörna, 4–3 (74) David Jansson (Daniel Mossberg), 4–4 (85) Daniel Andersson, 4–5 (85) Daniel Andersson (Johan Willes), hörna, 4–6 (90+2) Johan Esplund (Daniel Andersson).
Hörnor: 8–15.
Utv, Hammarby: 1×10. AIK: 2×10.
Domare: Mikael Hillerius.

Övriga elitseriematcher på torsdagen

Motala–Bollnäs 4–3 (2–3)

Mål, Motala: Aleksi Seppänen 2, Elias Gillgren, Kasperi Hirvonen.
Bollnäs: Patrik Nilsson 2, Christian Mickelsson.