Johan Esplund hjälte ─ avgjorde med solonummer: ”Han är overkligt vass”

,
Villa, Västerås, VSK

Klockan tickade upp mot 92 minuter och Villa såg ut att kryssa hemma mot Västerås. Då klev lagets fixstjärna Johan Esplund fram och dribblade, dribblade och åter dribblade ─ och satte segermålet.
─ Det sjuka är att det där är vardagsmat för oss som tränar med Esplund dagligen, säger Villas högerhalv Petter Björling till Bandyfeber efter 5–4-rysaren.

Vilket drama det bjöds på i Sparbanken Lidköping arena på tisdagskvällen. En riktig batalj mellan två lag som bjöd upp i vad som var SM-finalreprisen.

─ Känns otroligt skönt att vinna en match som denna. Tuff och jämn match som kunde slutat hur som helst men vi visar att vi har fin karaktär, säger Petter Björling.

Villa hade 3–2 i halvtid och kunde gott och väl gjort fler mål med tanke på alla chanser.

VSK var allt annat än ofarligt och hade förutom målen flera heta lägen som Jesper Thimfors stoppade.

─ En bra första halvlek från oss även om det finns saker att förbättra. Det känns som det är en jämn halvlek där vi har något fler lägen än vad de har.

Villa fick en smakstart i andra när Tim Persson, som återigen fick förtroendet i anfallet, satte 4–2 på Joakim Anderssons inspel från vänsterkanten. VSK:s Daniel Johansson reducerade till 4–3 i minut 65 och grönvitt hade åter kontakt.

När så hemmalaget tilldömdes en straff bara några minuter därpå fanns chansen att koppla ett grepp om matchen.

Men Joakim Andersson sköt utanför och Villas straffskytte fortsätter vara något av en akilleshäll så här långt i elitserien.

I stället kunde VSK kvittera till 4–4 genom Martin Landström drygt två minuter senare…

─ Det går väldigt fort i bandy och det är det som är charmen, säger Björling och fortsätter:

─ Alltid samma tråkiga klyschor man använder men samtidigt brukar det ofta stämma. Små marginaler hit och dit och så vidare, men idag var det verkligen så.

Båda lagen gick sedan stenhårt för ett segermål och VSK kunde gott och väl avgjort det hela. Bommade bland annat ett friläge och hade en boll i ribban på en hörna.

Villa öste på de också och lyckan var med regerande svenska mästaren denna gång. Johan Esplunds aktion lär vevas i repris i många skärmar de kommande dagarna. Dribblade sig igenom nästintill hela VSK-laget och satte 5–4 på halvvolley.

Petter Björling kunde bara le och konstatera att den där nummer 91 är en speciell lagkamrat.

─ Önskar att jag kunde beskriva hur Esplund lyckades. Det sjuka är att det där är vardagsmat för oss som tränar med Esplund dagligen. Han är overkligt vass på att se ytor som inte ens finns.

I och med segern över Västerås gick Villa upp i serieledning på 13 poäng. Tvåan Edsbyn, på elva pinnar, har dock en match mindre spelad.

Petter Björling ser i vart fall att Villa inte riktigt är där man vill vara rent spelmässigt.

─ Svårt att säga hur pass långt vi har kommit. Vi försöker ta små steg hela tiden men känslan är att vi har kommit upp i circa 80 procent av det vi vill, säger han.

Notervärt är att Albin Thomsen gjorde comeback i mötet mot VSK efter sin körtelfeber.

Oklart fortfarande när lagets skadade (knä) libero Martin Johansson är tillbaka.

Mattias Bladh

Villa–Västerås 5–4 (3–2)

Målen: 0-1 (6) Måns Engström (hörna), 1-1 (8) Joakim Andersson (Johan Löfstedt), 2-1 (23) Joakim Andersson (Albin Thomsen), 2-2 (36) Stefan Edberg (hörna), 3-2 William Arvidsson (42), 4-2 (54) Tim Persson (Joakim Andersson), 4-3 (66) Daniel Johansson (Oscar
Gröhn), 4-4 (71) Martin Landström (Jesper Hermansson), 5-4 (92) Johan Esplund