Edsbyn klart för semi — slog ut Sirius: ”Väldigt skönt”

,
Edsbyn bandy, Sirius, bandy elitserien, elitserien bandy, bandy elitserien slutspel, bandy kvartsfinaler, bandy slutspel, Edsbyn AIK

Edsbyn lirar semifinal mot AIK. Det står klart efter 5–2 mot Sirius i det avgörande femte kvartsfinalmötet.
— Kommer bli roliga matcher med högt tempo och två bra lag, säger Edsbyförsvararen Jesper Granqvist till Bandyfeber.

När det som bäst behövdes tog Edsbyn fram det. Nämligen rutinen, kunnandet och det vägvinnande spelet.

Och det ledde till att Edsbyn kunde kvittera ut en välförtjänt semifinalbiljett (där laget ställs mot AIK) efter den avgörande femte ronden mot Sirius på fredagskvällen.

— Det känns väldigt skönt. Starkt av oss att verkligen leverera taktiskt och fysiskt, säger Edsbyförsvararen Jesper Granqvist, som var en av matchens förgrundsfigurer.

Men Uppsalalaget gav Edsbyn en rejäl match i den här kvartsfinalen och det krävdes fem matcher …

KakserviceANNONS

— Sirius är ett väldigt bra lag. De spelar en rolig bandy med mycket fart och fläkt. Kommer förmodligen vara ännu bättre nästa säsong, säger Granqvist.

Sirius spelade jämnt med Edsbyn i ungefär tio minuter när ödesmatchen blåstes igång, men gradvis tog sedan hemmalaget över taktpinnen.

Den släppte man aldrig.

”Byn” hade ledningen med 3–0 i halvtid där alla målen tillkom på fasta situationer (två hörnmål, ett på frislag). Hörnmålen ordnade Mattias Hammarström samt Martin Frid och trean tillkom på straff genom Oscar Wikblad i slutskedet av första 45.

”Styrde och ställde”

— En stark första halvlek där vi styrde och ställde. Bra fart och energi. Kändes som vi kopplade ett rejält grepp efter cirka 20 minuter.

Edsbyn dominerade händelserna än mer i andra halvlek. Anton Andersson i Sirius mål var som så många tidigare denna säsong utmärkt, men till slut så kom också 4–0 när Vadim Arkhipkin tog hand om en retur.

— Oerhört skönt när 4–0 kom, kändes som vi verkligen förtjänade det också. Sen är det en stabil avslutning, säger Granqvist.

Visst, och knappt hade Edsbyn gjort det fjärde målet innan även 5–0 var ett faktum. Detta när Martin Frid högg på en hörnretur (första skottet träffade stolpen).

Avgjort med 20 kvar

Då stod klockan på 70.24 och förstås avgjort, även om det kan gå fort i bandy.

Sirius sprattlade till och putsade till slutsiffrorna men var enbart av akademisk betydelse.

Nu väntar AIK i semin, det sista hindret innan en eventuell hägrande SM-final.

Hur den utmaningen låter för Jesper Granqvist?

— Det låter bra! Kommer bli roliga matcher med högt tempo och två bra lag.

Det blev stundtals väldigt grinigt när ni möttes i slutspelet förra säsongen. Kan det bli något liknande nu?

— Det kommer nog bli rejält med känslor. Men det ska det vara när det är slutspel och en finalplats står på spel, säger Granqvist.

I den andra semifinalen ställs Villa mot Västerås.

Mattias Bladh