Läsarnas dom: SVT borde sända Sveriges matcher i bandy-VM

,

SVT får hård kritik för att de inte sänder någon svensk match i bandy-VM som pågår för fullt i ryska Chabarovsk.
En överväldigande majoritet i Bandyfebers läsaromröstning tycker att SVT:s val att rata VM är i strid med public service-uppdraget.
– Bandyn är extremt misshandlad av riksmedia och SVT, säger Sandvikenbon Peter Nava till Bandyfeber.

För att kunna se Sveriges matcher i bandy-VM har det endast funnits möjlighet att köpa abonnemang (eller pay-per-view) hos en mediekoncern där bandyintresserade då kan streama matcher som landslaget spelar.

Men det är tydligt att bandyfrälsta helst hade velat se Sveriges matcher i bandy-VM på en ”vanlig” TV-kanal vilket, framför allt, ger en proffsigare produktion – och blir skonsammare för plånboken.
Där kommer SVT in i bilden som läsarna tycker har en skyldighet att sända några av Sveriges matcher i VM med tanke på dess public service-ansvar.

Frågan vi ställde på Facebook var: ”Tar SVT sitt public service-ansvar när de inte sänder Sveriges matcher i årets bandy-VM?”
Som svarsalternativ fanns antingen ”Ja” eller ”Nej”.

Totalt röstade dryga 1 700 personer där lite mer än 1 400 (82 %) svarade nej.
På ja-sidan var det endast 305 (18 %) personer.

Peter Nava från Sandviken var en av de som röstade nej i Bandyfebers läsaromröstning.
Han är besviken över att inte SVT sänder Sveriges matcher i bandy-VM.

– Jag tycker att SVT har ett betydande breddansvar vad gäller sportredovisning och att ett VM där Sverige har en stor chans att vara i topp borde vara självklart att visa.

Nava menar att SVT visar på stor nonchalans.

– Man kan givetvis prata om större och mindre sporter och allmänintresse men att fullständigt nonchalera den näst största vinteridrotten vad gäller licensierade utövare är ynkligt. Jag pratar om bandy, säger han och fortsätter:

– Det man kallar Vinterstudion är i mina ögon en förvansking av sanningen. Det finns vintersporter som bedrivs utan skidor och de förtjänar också uppmärksamhet.

Nava tycker att public service-uppdraget, som SVT arbetar inom, snarare borde leda till att SVT ska ligga i framkant när det gäller bandyn.

– Bandyn är extremt misshandlad av riksmedia och SVT som har ett public service-uppdrag och ansvar borde gå i bräschen för att bredda utbudet av vad som presenteras. Att bevaka och sända bandy-VM borde vara en ren skyldighet, åtminstone Sveriges matcher mot Finland och Ryssland samt semifinalerna och finalen.

Bandyfeber har sökt SVT för en kommentar.

Tar SVT sitt public service-ansvar när de inte sänder Sveriges matcher i årets bandy-VM?

Posted by Bandyfeber on Sunday, January 28, 2018