Likheter och skillnader mellan bandy och ishockey

Spel på is med klubba. I Sverige sysslar vi med två sporter av detta slag, en betydligt mer populär än den andra, speciellt sett ur ett globalt perspektiv. Ishockey och bandy, två sporter som båda drar sina anhängarskaror. Hur uppkom dessa två idrotter, och vad skiljer dem åt?

Ishockeyspelet som vi känner det i dag har sitt ursprung i Kanada på 1800-talet. Redan 1875 spelades den första professionella ishockeymatchen och på 1890-talet hade sporten blivit så populär att den började spelas även söder om landsgränsen, i USA. Det är fortfarande i USA och Kanada vi hittar de bästa spelarna och de mest professionella lagen. 1917 bildades NHL (National Hockey League), som samlar lag från både USA och Kanada och som är den främsta professionella ligan. Även om det finns många bra spelare runt om i världen, så är det i NHL de bästa slutligen hamnar.

Ishockey började först spelas i Kanada på 1800-talet. Foto: Shutterstock

För den som gillar NHL betting, finns det numera flera turneringar att satsa sina slantar på. NHL-lagen delas in i divisioner, och rankas efter poäng. De 16 bäst rankade lagen kvalificerar sig till Stanley Cup-spelet. Förutom Stanley Cup-turneringen, spelas varje år ishockey-VM och var fjärde år deltar hockeylandslagen i OS.

Bandyn lockade överklassen

Bandyn då? Ja, dess historia går tillbaka minst lika långt som ishockeyn, men föddes i en helt annan del av världen. Sporten uppkom i början av 1800-talet i England. Under det första halvseklet var bandyn en lokal sport i Fen-distriktet, men på 1860-talet introducerades den i London. På slutet av 1800-talet hade man enats om regler och i samma veva började sporten sprida sig ut över i Europa och upp till de nordiska länderna. Tur var väl det, eftersom sporten började dö ut hemma i England på grund av de allt varmare och grönare vintrarna. På den här tiden kallades spelet “hockey on the ice”, och 1896 bildades Hockeyklubben i Stockholm. Spelet var till en början ett societetsspel, och lockade framförallt damer ur överklassen. Gustaf VI Adolfs första hustru Margareta var en inbiten spelare, och bildade 1908 Margareta Kronprinsessans Hockeyklubb.

Bandyn var från början en sport för överklassen. Foto: Wikipedia

 

Numera är bandyn i Sverige långt ifrån en överklasssport, utan snarare en bruksidrott. Detta kom sig av att Värmlandslaget Slottsbron vann SM-guld 1934. Därefter spelade bruksort efter bruksort upp sig i de högre ligorna, och till slut hade sporten vandrat från det absoluta toppskiktet ned till arbetarklassen, där den fortfarande hör hemma. SM-spelen inleddes år 1905, men det var inte förrän 1957 som VM för herrar började spelas, då med enbart tre länder närvarande (Sverige, Finland och Sovjet). Dam-VM tillkom först 2004, då Sverige tog hem guldet direkt.

Skillnader mellan sporterna

Så hur skiljer sig bandyn från ishockeyn? För den oinvigde kan de två sporterna te sig snarlika. Båda genomförs på is med en klubba. Skillnaden är att man i bandy har en betydligt större rink och fler personer som spelar samtidigt. I hockeyn är det fem man ute på isen (fyra spelare och en målvakt), i bandyn elva man (tio spelare plus målvakt). På grund av de kortare distanserna är spelet snabbare i hockey. En tydlig skillnad är målet, som i hockey är litet och svårt att göra mål på, till stor del för att målvakten är iklädd mycket skyddsutrustning. I bandy är målet betydligt mer öppet, och målvakten mer oskyddad. Bandyn har också vissa likheter med fotbollen. Först och främst, man spelar med en boll istället för puck. Bandyplanen är dessutom i storlek snarlik en fotbollsplan (100 x 45 meter). Matchen är, precis som i fotbollen, uppdelad i 2 x 45 minuter, till skillnad från ishockeyns 3 x 20 minuter. En viktig skillnad är att bandyn spelas utomhus, och är beroende av väder och vind, medan ishockeyn spelas inomhus. Sedan skiljer sig naturligtvis reglerna sig åt.

I bandy spelar man med boll istället för puck. Foto: goodfreephotos.com

Ishockey en global sport

Ishockey är en betydligt mer populär sport globalt sett, medan bandyn främst spelas i de nordiska länderna. Världens främsta ishockeynationer är fortfarande Kanada och USA, men även Sverige, Ryssland, Finland och Tjeckien är med i toppstriden. År 2020 ledde Kanada världsrankingen på herrsidan och USA på damsidan. Sverige rankas just nu fyra efter Ryssland och Finland, och som nia på damsidan.

Wayne Gretzky bäst genom tiderna

Världens bästa ishockeyspelare genom tiderna är kanadensaren Wayne Gretzky, som räknas som en av de största idrottarna någonsin. Han har slagit i princip alla NHL-rekord som finns, såsom mål, assists och poäng. De bästa svenska hockeyspelarna är Nicklas Lidström, som under sin karriär tog OS-guld, VM-guld och fyrfaldigt Stanley Cup-mästerskap. Hayley Wickenheiser, också från Kanada, räknas som världens bästa hockeyspelare på damsidan. Eller vad sägs om fem VM-guld och två OS-guld i sin karriär?

Ryssland leder ligan

Internationella bandyförbundet bildades 1957 av Sverige, Norge, Finland och Sovjetunionen. Därefter tillkom fler nationer och numera ingår 29 medlemsländer. Än i dag är det de fyra ursprungsländerna som rankas högst. Bäst just nu är Ryssland, följt av Sverige, Finland och Norge. Världens bästa bandyspelare är ryssen Sergej Obuchov, som är den som med råge gjort flest mål i det ryska landslaget. Han har spelat flera säsonger i svenska Falu BS. På damsidan är det svensken Emelie Lindström som fått utmärkelsen Årets spelare flest gånger (2011, 2012, 2013).

Skriven av Media Folk