Pettersson tvåmålsskytt mot Finland: ”Kändes ändå som en stabil insats”

Sverige, blågult, bandy-VM, Erik Pettersson, "EP"

Sverige hade inga problem med att besegra Finland på måndagskvällen. 6—0 talar sitt tydliga språk.
— Väldigt skön känsla så här efteråt, säger stjärnanfallaren Erik ”EP” Pettersson till Bandyfeber.

I och med segern är det mer eller mindre klart i praktiken att Sverige lirar VM-final på lördag. Vinsten mot Ryssland i premiären (6–4) och nu mot Finland gör att Sverige slipper såväl Ryssland som Finland i semifinalen — för tro inget annat än att blågult kommer vinna mot ett mycket svagt Kazakstan i sista gruppspelsmatchen och ro hem segern i gruppen.

Innebär att motståndet blir Kazakstan eller Norge i fredagens semifinal vilket förstås är raka spåret mot en VM-final.

— Ja, det verkar som att vi slipper dem, och det är klart att det ger oss ett bättre spelschema, säger Erik Pettersson, en av VM:s största stjärnor och som till vardags spelar i Neftyanik.

Och ”EP” och Sverige är i bra slag just nu. Mötet med Finland i Ale Arena i Surte inför 1 653 åskådare var stensäker i slutändan.

— Väldigt skön känsla så här direkt efter, säger Pettersson.

Målfattigt i första halvlek men där Joakim Andersson satte 1–0 i 24:e minuten. Ett resultat som stod sig till pausvilan. Men saknades heller inte möjligheter för blågult att ha en större ledning i det skedet.

— Stabilt tycker jag. Följde vår matchplan på ett bra sätt. Vi hade ju en del lägen som vi kunde tryckt dit men känslan var bra i halvtid.

Sverige ökade takten rejält i andra akten.
Johan Esplund petade in en hörnretur till 2–0 innan Erik Pettersson drog in två straffar till 3–0 och 4–0 — sistnämnda otagbart i krysset — vilket innebär tre mål totalt så här långt i turneringen.

”EP” var framträdande mot Finland och själv tycker han insatsen var godkänd.

— Tycker den var helt okej. Hade väl önskat mer men kändes ändå som en stabil insats, säger han.

Nä, Finland hade inga motmedel i andra halvlek utan 5–0 var ett faktum i minut 68.
Inte långt senare gjorde Joakim Andersson, som var petad i premiären, sitt andra mål för dagen som innebar 6–0.

Erik Pettersson medger att han inte hade någon oro att Sverige skulle tappa spelet eller ledningen.

— Nej, det kändes kontrollerat. Tycker vi gjorde en väldigt bra match defensivt, säger han.

Och, som sagt, Kazakstan väntar Sverige på onsdag.
Ett lag som förlorade med 1–22 mot Ryssland…

— Vi siktar på att vinna den också, säger ”EP”.

Det lär bli vinst också. Var så säkra.

Mattias Bladh

Sverige—Finland 6—0 (1—0)

Målen: 1-0 (24) Joakim Andersson, 2-0 (51) Johan Esplund, hörna, 3-0 (55) Erik Pettersson, straff, 4-0 (66) Erik Pettersson, straff, 5-0 (68) Johan Löfstedt, hörna, 6-0 (74) Joakim Andersson.