Rättvik föll med uddamålet borta mot Vänersborg: ”Känns surt”

,
Rättvik bandy, IFK Rättvik, IFK Rättvik bandy, bandy, bandy elitserien

IFK Rättvik föll med flaggan i topp i det svåra bortamötet med Vänersborg. Men hedersamma förluster ger dessvärre inga poäng.
— Vi var värda minst ett kryss här nere är känslan, säger Rättviksanfallaren Alfred Rustas till Bandyfeber efter 4–5-nederlaget.

Många trodde nog att IFK Vänersborg skulle få en enklare resa än man fick när elitserienykomlingen IFK Rättvik gästade Arena Vänersborg på onsdagskvällen.

Men så blev det inte denna gång när gästerna gjorde en bra match mot ett starkt hemmalag.

KakserviceANNONS

— Jag tycker att vi gjorde en bra insats ikväll (läs: onsdag), men det räcker inte till. Vi är värda minst ett kryss här nere är känslan, säger Alfred Rustas.

— Vi var bättre än dem stundtals. Men vi släpper till för lätta målchanser och de gjorde tre mål på fasta. Det känns riktigt surt.

Tar vi det från början så ägde Rättvik en hel del boll under delar av första halvlek. Skapade chanser framåt och gjorde också ledningsmålet redan i fjärde minuten.

Detta efter en omställning där Rinat Shamsutov tog sig fram centralt i banan, droppade till Rasmus Plan som tog sig förbi flera Vänersborgsspelare och var obeveklig i avslutet.

”Kom ut otroligt starkt”

— Vi kom ut otroligt starkt och kändes trygga i det vi gör men vi var ändå inte på plats till hundra procent i varken ”off” eller ”deff” och släpper därför till tre mål i baken, säger Rustas.

Vänersborg kvitterade via straffpunkten efter drygt en kvart, men mindre än tre minuter senare kunde Jesper Hjelm, påpassligt, hålla sig framme på en målvaktsretur och peta in 2–1 till gästerna.

Vänersborg kunde sedan sätta 2–2 med Clas Boström på botbänken.

Men återigen tog Rättvik ledningen i matchminut 38 när Rasmus Plan elegant flippade bollen till Jesper Hjelm som blev sopren med Anders ”Sverre” Svensson.

”Sverres” son nätade

Hjelm lyckades dock inte tråckla in bollen men det gjorde däremot Oskar Svensson — ”Sverres” son (!) — på returen.

Som ni säkert känner till så vaktade ”Sverres” andra son, Anton Svensson, Rättviksmålet (!)…

Lyckan varade emellertid inte länge utan Vänersborg kvitterade till 3–3 genom Niklas Holopainen några minuter senare.

I slutsekunden så tilldömdes Vänersborg ett nytt straffslag men bommades, lyckligtvis, för Rättviks del.

— Det känns ändå som att vi gjorde en bättre första halvlek än Vänersborg, men vi släpper två straffar och då blir det svårt att gå till paus i ledning.

Underläge direkt i andra

Bättre lycka hade Vänersborg med straffskyttet nästan direkt i andra då Juho Liukkonen satte Rättvik i ett 3–4-underläge.

Rättvik kom dock mer in i matchen ju längre halvleken led och ägde en hel del boll. Nästa mål var givetvis oerhört viktigt men det tillkom i Rättviks målbur när Vänersborg pangade in 5–3 på hörna i den 78:e matchminuten.

Tungt, tungt, för gästerna i det läget.

— Det kändes som att vi verkligen var på väg att trycka dit kvitteringen men istället får ett hörnmål emot oss. Det kändes lite som att luften gick ur oss där, säger Rustas.

Rustas skapade nerv

Det skulle emellertid bli lite nerv.

Alfred Rustas själv blev sopren i 90:e matchminuten när han tog ned en aningen tursam flipp signerad Elliot Fröjd, som nog IFK-försvaret borde haft lite bättre koll på.

Avslutet var det ingen fel på när han lurade Anders Svensson och lade in bollen i nätmaskorna med en backhand.

— Ja, jag vet inte hur många spelare den bollen gick igenom innan jag fick tag i den. Vi kanske var värda det. Det är alltid kul att göra mål på en så vass målvakt. Extra kul för ”lill-Sverre” (Oskar Svensson, Anders Svenssons son) som fick göra mål på far sin.

Nära superläge

Och så långt ifrån en kvittering var inte gästerna när Alfred Rustas så när kunde sätta Rasmus Plan i ett superläge.

— Ja, det är så nära. Jag fick bollen ganska stillastående så jag försökte bara ta mig in i plan och såg att Plan (Rasmus) kom på andra kanten och försökte lägga ut men blev upphakad.

— Det var ett bra frislag att ta av Vänersborg. Skulle passningen suttit skulle Plan nog satt dit den där.

Trots förlusten så finns det en del att ta med sig framöver, menar Alfred Rustas.

— Vi kan ta med oss en hel del tycker jag. Framför allt att vi är trygga i det egna spelat även fast det inte sitter helt, och vi tappar mycket boll så gör vi ändå bra saker, säger han och fortsätter:

— Över tid så tror jag att det här blir bra. Men idag klaffade inte allt och då vinner man inte mot ett starkt hemmalag som Vänersborg.

Mattias Bladh 

Vänersborg–Rättvik 5–4 (3–3)

Målen: 0–1 (4) Rasmus Plan (Rinat Shamsutov), 1–1 (17) Niklas Holopainen, straff, 1–2 (20) Jesper Hjelm, 2–2 (36) Markus Kumpuoja (Ilja Grachev), 2–3 (38) Oskar Svensson, 3–3 (41) Niklas Holopainen (Ilja Grachev), 4–3 (47) Juho Liukkonen, straff, 5–3 (78) Joakim Johansson, hörna, 5–4 (90) Alfred Rustas (Elliot Fröjd).
Utv, Vänersborg: 3×10. Rättvik: 4×10.
Hörnor: 6–6.
Domare: Christoffer Aidesjö.
Publik: 857.

Övriga resultat, elitserien (herrar)

Vetlanda–Bollnäs 4–5 (3–1)

… Våra trogna läsare finansierar Bandyfeber — vill du stötta vårt jobb?

Bandyfeber har valt en modell som innebär att allt är gratis att läsa på sajten. Det är något unikt i sammanhanget och vi är stolta över att kunna erbjuda detta.

Vi finansieras i hög grad av våra trogna läsare. Detta gör att vi kan skriva om elitseriebandyn villkorslöst. Ingen kan påverka vad vi skriver och vi täcker bland annat hela herrarnas elitserie med objektiva ögon. Rapporteringen ska du kunna lita på till hundra procent.

Men vi kommer vara beroende av ekonomisk stöttning, smått som stort. Då kan vi fullfölja vårt uppdrag och rapportera om världens bästa sport — bandy.

Swisha gärna ditt bidrag idag och bli en Bandyfeber-hjälte.

Bandyfeber