Rutqvist besviken efter uttåget — och tvekar om framtiden: ”Rätt less på att försöka få ihop vardagen”

,
Carl-Johan Rutqvist, Rutqvist, lagkaptenen, Hammarbys lagkapten tvekar om framtiden, 36-åringen, åttondelsfinalen, åttondelsfinalen mot AIK, utgående kontrakt

Hammarby åkte ut i åttondelsfinalen mot ärkerivalen AIK. Nu är 36-årige lagkaptenen Carl-Johan Rutqvist osäker om det blir en fortsättning i föreningen.
— Jag och min fru Frida (AIK Bandy) spelar ju också på elitnivå, så den inre stressen tar ju mycket energi ifrån en, säger han till Bandyfeber.

Dagen efter Hammarbys blytunga uttåg mot AIK i åttondelsfinalen där ”Bajen” totalt föll med 6–10 över två matcher är det förståeligt tunga miner i klubben.

Inför torsdagskvällens avgörande på Bergshamra i Solna hade Hammarby med sig 2–2 efter första mötet på hemmais.
Med andra ord goda chanser att avancera till en kvartsfinal mot Villa — men en tuff start och 0–5 i halvlek blev ödesdigert.

— Självklart väldigt tungt, speciellt på det sättet vi åkte ut på. Är för dåligt i en slutspelsmatch, säger lagkaptenen Carl-Johan Rutqvist, märkbart besviken dagen efter derbykraschen.

AIK var sylvasst på hörnorna i första halvlek och ett effektivt vapen då det regnade och var oerhört svårspelat. Isen höll inte länge innan bollen började hoppa och fara med slumpartade situationer.

— Ja, det var ju inte mycket till spel. Väldigt hoppigt, så var bara slå längre bollar och i det spelet var vi sämre än AIK i första halvlek, säger Rutqvist.

Vad sa ni paus?

— Att vi skulle börja vinna närkamper och bemanna bättre i straffområdet. Gå runt och satsa på hörnor.

Bergshamra IP var också en ny bekantskap för Hammarby.
Att det är svårt att komma hit som bortalag har flera andra lag blivit varse om under säsongen.

Speciell arena?

— Ja, den är speciell. Känns som man backar tillbaka till 90-talet när man var ungdomsspelare. Gamla minnen kom tillbaka.

Ett betydligt bättre Hammarby i andra halvlek. I 71:a minuten nätade David Thorén på hörna till 4–7 och ett visst hopp tändes när AIK agerade stressat.

Trodde du på en vändning?

— Ja, det är klart vi gjorde men sen gjorde de mål på straffen och då blev uppförsbacken väldigt lång.

Visst, Pavel Ryazantsevs straffmål till 8–4 innebar tack och god natt för gästerna.

Frågan är nu om lagkaptenen och försvarsklippan Carl-Johan Rutqvist, som nu har avverkat nio säsonger i Hammarby, gjort sitt på högsta nivån.
36-åringen har länge varit en viktig spelare och publikfavorit.
Nu sitter han på ett utgående kontrakt.

— Just nu efter uttåget lägger jag mitt fokus på min familj. Har inte funderat så mycket på det. Men samtidigt vet jag att min kropp har utstått mycket under min karriär. Sen är vi rätt less på att försöka få ihop vardagen. Jag och min fru Frida (AIK Bandy) spelar ju också på elitnivå. Så den inre stressen tar ju mycket energi från en. Man är ju inte 20 nåt mer.

Rutqvist har också haft sin beskärda del av skadekänningar även denna säsong.
Dessutom fick han stå utanför laget i ett antal matcher innan slutspelet tog vid.
Men det är inget som Svartbjörnsbyns IF-fostrade försvarsbjässen varit frustrerad över.

— Nej, faktiskt inte. Hade inte kommit upp på den nivån jag brukar vara på. Frustrerande för mig själv bara, säger han.

Mattias Bladh