Gästbidrag: Så mycket pengar lägger folk på hockey som hobby

Så mycket pengar lägger folk på hockey som hobby

Många sporter kostar pengar; det är ett tråkigt faktum som gäller även för dig som spelar ishockey. Allt från utgifter för utrustning, medlemskap i klubbar och ishallar till transporter mellan avlägset belägna hallar och hemmet läggs på hög. Detta gäller oavsett om du som spelar gör det som hobby, eller om du vill satsa på att nå elitnivå. Men vad kostar det egentligen att hålla på med just ishockey på hobbynivå?

Så mycket pengar hamnar på hobbyn

Hur mycket du kommer lägga på att spela ishockey beror till stor del på din ålder. Ju äldre du är, desto mer kostar det att träna, per säsong. Tar vi medlemskap i Frölunda HC så börjar kostnaden för träning på 3 200 kronor, medan den slutar på 6 500 kronor. Priset stiger alltså med åldern.

Utöver kostnaderna för tillträde till träningar och matcher så tillkommer för just Frölunda HC en särskild försäkring på 5 200 kronor och materialavgift på 4 200 kronor per säsong. Detta läggs alltså på kostnaden för tillgång till ishall och klubbträningar, men bara för de högre åldrarna. Handlar det om barn som spelar hockey så sjunker kostnaderna markant; särskilt i och med att det ofta finns utrustning att låna på plats.

Vad läggs pengarna på?

Det du betalar för att spela hockey på hobbynivå går i allmänhet till att bevara klubbarna och ishallarna. Svenska ishockeyförbundet har bestämt att hockey ska vara en sport för alla, och jobbar för att hitta sätt att få ner kostnaderna för klubbarna. Naturligtvis finns det ändå fasta kostnader som inte går att få bort helt och hållet.

Måste det kosta pengar att spela hockey?

De allra flesta svenska kommuner spolar ett antal isar på vinterhalvåret, så fort det bara går. På dessa kan du sedan spela på verklig hobbynivå; antingen själv eller med andra. Detta kan du alltså göra helt gratis, förutom den engångskostnad det innebär att antingen köpa eller hyra den utrustning du behöver. Har du bara införskaffat ett bra par skridskor kan du sedan fortsätta träna varje vinter, helt gratis.

Du som letar efter utrustning att hyra kan alltid leta upp Fritidsbanken. De finns i många olika städer och erbjuder gratis utlåning av sportutrustning, för att så många som möjligt ska kunna testa på nya aktiviteter. Det finns ingen garanti för att de har precis det du behöver, när du behöver det, men det kan ändå vara värt att kolla in utbudet.

Att spela i en klubb och i ett lag kostar i stort sett alltid pengar. Vissa klubbar är dyrare än andra, men du bör i stort sett alltid räkna med att transporter till matcher och träningar kommer läggas på hög vad gäller kostnader. Dessutom är det tyvärr svårare att hitta hyrutrustning som vuxen.

Ett sista alternativ för dig som vill njuta av hockey som en hobby är att spela hockey-spel online. Du kan till exempel hitta hockey-titlar hos sajter som Mobilautomaten som du kan spela antingen för låtsaspengar eller för riktiga pengar om du är över 18 år.

Hur mycket kostar Hockey jämfört med andra sporter?

I en undersökning som Riksidrottsförbundet utfört bland tio populära sporter är ishockey den dyraste. I undersökningen ingick bland annat golf och ridning, där golf var en av de allra billigaste och ridning den näst dyraste sporten. Mediankostnaden för hockeyspelande låg då på 10 740 kronor per år.

Ju äldre du är, desto mer pengar behöver du räkna med att lägga på din utrustning. Dels beror detta på att tillverkare räknar med att barn växer ur sin utrustning och dels på att ju högre upp du kommer i fråga om kunskap, desto bättre utrustning behöver du. Räkna alltså med att just hockey är en av de dyrare sporterna du kan delta i, om du inte spelar endast utomhus, på vintern.

Gästbidrag: Detta är ett gästbidrag från en av våra partners och är inte skriven av Bandyfebers redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.