SAIK tackar ja till spel i World cup: ”Nyttigt för laget”

,
Joel Othén förlänger med SAIK, Joel Othén bandy, SAIk bandy joel othén.

Två svenska elitserieklubbar har nu tackat ja till medverkan i World Cup som i år spelas i Ryssland för första gången.

Turneringen startade i Ljusdal som en dygnet-runt-turnering 1974 och har spelats de senaste 11 åren i Göransson Arena i Sandviken. SAIK Bandy tackade ja till inbjudan på onsdagen, sedan tidigare har AIK Bandy gjort tummen upp för spel.

Arrangören har hoppats att de svenska semifinallagen från slutspelet i våras skall komma, men det verkar inte bli så. Bollnäs som vann World Cup förra året väljer att inte försöka försvara titeln och Edsbyn säger sig vara osäker.

World Cup avgörs 17-20 december i Krasnoyarsk som är hemort för ryska storlaget Jenisej. Avgörande för turneringen kommer naturligtvis att vara hur den pågående pandemin utvecklas och vilka restriktioner som kommer att gälla i december. Men de ekonomiska förutsättningarna har också stor betydelse och ryska arrangören har nu erbjudit de svenska klubbarna en mycket fördelaktig ekonomi.

Så här säger Rafi Markarian, klubbchef i SAIK Bandy:

— Som tidigare arrangör vill vi såklart delta. Men vi arbetar hårt för att ha en sund ekonomi och kan inte ta på oss stora kostnader. Men när ryssarna kom med de förmånliga förutsättningarna tackade vi ja. Det är nyttigt för laget med flera unga oerfarna spelare att få utvecklas i den här miljön

— Majoriteten av lagen blir ryska, på samma sätt som det varit med svenska lag när World Cup spelats i Sverige. Men det återstår att se vilka de övriga fyra svenska lagen blir som antar utmaningen.

Kjell Anderstedt