Stor digital satsning vid årets SM-finaler: ”Ett bra alternativ”

sm final bandy, sm final bandy 2021

Svenska bandyförbundet och Svensk Elitbandy lanserar tillsammans med Uppsala kommun konceptet ”Hemmafinalen” vid årets SM-finaler. Detta i digital form på grund av den rådande Covid-19-pandemin, som omöjliggör publik på plats.
— Det här är ett initiativ som naturligtvis är präglat av den säsong vi har bakom oss men det är också ett steg in i framtiden, säger ligachefen Per Selin i ett pressmeddelande.

Årets SM-finaler spelas i Uppsala den 27 mars. Men då utan publik med tanke på pandemin. Därför lanserar Svenska bandyförbundet och intresseföreningen Svensk Elitbandy, tillsammans med Uppsala kommun, lanserar därför en stor digital satsning i samband med finalerna.

Precis som under elitseriespelet kommer SM-finalerna sändas på Bandyplay.se. På finaldagen kommer tittarna, bland annat, erbjudas intervjuer, kommentarer från experter och själva kunna medverka live i tävlingar samt klackkamper.

”Bra alternativ”

— Annorlunda tider kräver nya lösningar. I och med Hemmafinalen testar svensk bandy något man inte gjort tidigare och skapar ett bra alternativ för alla bandyälskare som inte kan uppleva finalerna på plats. Tanken är att skapa ett studioformat för finalerna som vi kan använda även i framtiden, även om det är extra viktigt just i år, säger Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson i ett pressmeddelande.

Ligachefen Per Selin:

— Det här är ett initiativ som naturligtvis är präglat av den säsong vi har bakom oss, men det är också ett steg in i framtiden. Vi vill naturligtvis ha folk på arenorna, men samtidigt nå ut brett till bandyfans i hela landet. Hemmafinalen är ett intressant steg i den riktningen.

”Känns jättekul”

Ola Rosén är projektledare för Bandyfinalerna i Uppsala och han är nöjd med den digitala satsningen på årets SM-finaler.

— Det känns jättekul att få välkomna nya och gamla besökare till Uppsala för att uppleva SM-finalerna i bandy på hemmaplan, i ett digitalt format. Nu kan den som vill ta del av en av Sveriges mest uppskattade idrottsupplevelser och dess traditioner göra det även i år. Som tittare får man möjligheten att komma så nära finalerna som det går, då man inte får besöka arenan fysiskt i år, säger han.

Det är fortfarande oklart om SM-finalerna kommer spelas utomhus på Studenternas IP eller flyttas inomhus. Enligt uppgift till Bandyfeber blir det sannolikt inomhus i Relitahallen.

Mattias Bladh

Nio timmar digital sändning

Hemmafinalen sänds digitalt på www.bandyplay.se med start 12.00 och avslutas vid 21-tiden på kvällen.

Både herr- och damfinalen sänds på SVT. Damernas final drar igång 13.00 medan herrarnas startar 18.00.

Biljetter till SM-finalerna går att köpa på www.hemmafinalen.se. Där kan man också stötta bandyklubbar i sambandet med biljettköpet.