Svag andra halvlek fällde Edsbyn i seriefinalen: ”Svider lite extra”

,
Edsbyn bandy, Edsbyn villa bandy, Edsbyn villa Lidköping bandy, Edsbyn Villa seriefinal

En blytung förlust i seriefinalen mot Villa. Det fick Edsbyn uppleva i tisdagskvällens hemmafajt i Svenska Fönster Arena, som slutade med ett 1–4-nederlag.
— Det är klart att det svider lite extra, säger Edsbymittfältaren Vadim Arkhipkin till Bandyfeber.

Det var bäddat för en väldigt oviss tillställning på förhand när Edsbyn — utan Jonas Edling (förkyld) — tog emot Villa i den stekheta seriefinalen.

Tyvärr för Edsbyns del så slutade kvällen i moll efter en svag andra halvlek där ”Byn” tappade sin sköra 1–0-ledning och blev ”nollat” sista 45.

Edsbyn har definitivt haft roligare stunder i vinter.

— Det är ju surt oavsett match att förlora. Men det är klart att det svider lite extra just idag (läs: tisdag), säger Vadim Arkhipkin.

KakserviceANNONS

Men det såg betydligt bättre ut efter första 45. Oscar Wikblad gav Edsbyn en tidig ledning när han dundrade in sitt 48:e mål för säsongen från ganska långt avstånd.

Detta efter en riktig ”indianare” av Villaförsvararen Martin Andreasson på frislag, som satte passningen rakt i gapet på Edsbyklubbor.

Målet var dessutom i numerärt underläge då Vadim Arkhipkin drog på sig en högst tveksam utvisning när matchen knappt startat.

”Aldrig varit med om”

— Har aldrig varit med om i en match där man tar en utvisning efter 15 sekunder. Det är heta känslor i början på en match, speciellt i ett sånt här toppmöte, säger Arkhipkin.

Vadim Arkhipkin, Edsbyn bandy, villa Lidköping bandy, villa bandy

Skärmdump från SportbladetPlay. Vadim Arkhipkin var inte helt nöjd med sin utvisning. Här ses han diskutera saken med Villas Erik Säfström på väg ut till utvisningsbåset.

Trots att det inte blev mer än ett mål i halvleken så saknades det inte heta chanser hos Sveriges just nu två bästa lag. Kunde mycket väl stått 2–2 eller 3–3 när domare Jonas Kandell blåste av för halvtidsvila.

Och Edsbyn var, som sagt, bra första 45.

— Håller med att vi spelade bra i första. Vi hade lite mer tryck i grejerna och var mer bestämda och rejäla.

I andra halvlek fick Edsbyn spela andrafiolen på det mesta.
Villa tog ganska omgående tag i spelet och dikterade villkoren.

Kvitteringen låg i luften

Kvitteringen låg i luften och den kom i matchminut 51. Knappa fem minuter senare hittade gästerna rätt på en hörna och vips så låg Edsbyn under med 1–2.

— Vi inleder andra helt okej tycker jag. Sen blir det jobbigt att leda med en till att ligga under, säger Arkhipkin.

Villa låg betydligt närmre ett tredje mål än Edsbyn var att kvittera därefter.
1–3 kom på ett skott som Henrik Karlström — för övrigt lysande i matchen — släppte retur på där gästernas Martin Karlsson avslutade på volley.

Drygt 20 minuter kvar att spela i det läget och är förhållandevis lång tid inom bandyn, men som Edsbyns spel såg ut i andra halvlek var det lite som talade för en vändning.

”Kan gå fort”

— Kan gå fort i bandy och skulle vi ha fått in 2–3 kanske matchbilden skulle sett annorlunda ut. Kanske försökt skapa någon mer hörna.

Spiken i den berömda kistan kom i vart fall med drygt tio minuter kvar att spela. Innebar 1–4 i baken via Villaanfallaren Christoffer Edlund, som hittade nättaket på hörna.

Notervärt är att Edsbyn hade tretton resultatlösa hörnor i matchen.
Normalt sett är ”Byn” som bekant bäst i elitserien att nypa till på offensiva hörnor när det som mest behövs.

— De kommer, säger Arkhipkin, som därmed utlovar vassare hörnskytte inför avslutande seriematcherna.

I och med förlusten gick Villa förbi Edsbyn och upp i tabelltopp på bättre målskillnad (Lidköpingslaget har hela 32 plusmål på Edsbyn).

Är seriesegern körd nu?

— Inget är kört tills sista matchen har spelats.

Edsbyn har kvar att möta Frillesås (borta), Sirius (hemma), Rättvik (borta) för att sedan avsluta grundseriespelet mot AIK (borta).

Mattias Bladh

Edsbyn–Villa 1–4 (1–0)

Målen: 1-0 (2) Oscar Wikblad, 1-1 (51) Joel Broberg, 1-2 (56) Johan Löfstedt, hörna, 1-3 (73) Martin Karlsson, 1-4 (83) Christoffer Edlund, hörna.
Hörnor: 13-8.
Utv, Edsbyn:- Villa: 1×10.
Domare: Jonas Kandell.