Sverige klart för VM-final — ”EP” vill skjuta hem guldet: ”Skulle betyda otroligt mycket”

Sverige, blågult, bandy-VM, Ryssland

Kattens lek med råttan. Så kan Sveriges överkörning av Kazakstan i semifinalen beskrivas. Nu väntar en stekhet VM-final mot Ryssland.
— De kommer säkert att försöka hitta på några nya saker men känns som att vi är förberedda på det mesta, säger Erik ”EP” Pettersson till Bandyfeber, som med sina tolv mål leder skytteligan i bandy-VM.

I slutändan blev det som väntat i årets bandy-VM i Vänersborg; Sverige och Ryssland gör upp om VM-guldet på lördagen i Arena Vänersborg efter blågults nya kross mot Kazakstan på fredagskvällen.

— Det tycker jag att det var. Finland hade väl en stor chans att kunna störa, men jag tycker att Ryssland visar att de är ett nummer större precis som väntat, säger Erik ”EP” Pettersson, som gjorde fem mål i mötet med Kazakstan i semin.

Ni minns förstås att Sverige vann med 22–1 i gruppspelet mot Kazakstan. I semifinalen på fredagskvällen väntade återigen Kazakstan och ännu en gång blev det mycket stora segersiffror.

— Jag tycker vi genomförde matchen på ett bra sätt, säger Pettersson.

Men nu är det VM-final som gäller för Sverige. Och det lär med största sannolikhet bli en högst oviss historia och så långt ifrån Kazakstans nivå som det bara går.

Blågult vann (6–4) mot regerande världsmästarna Ryssland i gruppspelet men allt kommer förstås bli annorlunda när ett guld står på spel i en avgörande drabbning. Men någon möjlig mental fördel inför finalen för blågult tror inte Erik Pettersson på.

— Nej, det tror jag väl kanske inte. Det är en final med nya förutsättningar, säger han.

Historiskt sett så har ibland Ryssland förlorat mot Sverige i gruppspel i VM genom åren. Och därefter dragit in ytterligare en växel när allt ska avgöras och vunnit finalen.
”EP” blir inte förvånad om ryssarna har några ess i rockärmen.

— De kommer säkert att försöka hitta på några nya saker, men det känns som att vi är förberedda på det mesta.

Lär bli en holmgång som alltid när Sverige och Ryssland möts i VM-finaler. Kanske kan Sverige dra nytta av att spela på hemmaplan och dessutom ha en stekhet Erik Pettersson som öser in mål i VM.
”EP”, som denna säsong lirar i Neftyanik, är bevisligen i lysande form.

— Jag strävar alltid efter att vara bättre och utveckla mig ännu mer, men det har väl känts okej så här långt, säger han.

Hur mycket skulle ett VM-guld betyda för dig?

— Det skulle betyda otroligt mycket.

Mattias Bladh

Sverige—Kazakstan 20—1 (11—1)

Sveriges målskyttar: Erik Pettersson 5, Christoffer Edlund 4, Christoffer Fagerström 4, Felix Persson 2, Per Hellmyrs, Johan Löfstedt, David Pizzoni Elfving, Adam Gilljam, Simon Jansson.
Kazakstan: Artem Vsjivkov.
Hörnor: 12–2.
Utv, Sverige: – Kazakstan: 3×10.
Domare: Mats Olof Gustafsson.
Publik: 1 033.

VM-finalen startar 16.00 på lördagen. Bronsmatchen mellan Finland och Kazakstan 10.00.