Sylvasst hörnskytte bakom Vänersborgs seger: ”Det tar vi med oss”

,
Vänersborg, IFK Vänersborg, hörnskytte, hörnor, VSK, Västerås, kvartsfinalen, Juho Liukkonen

Vilket drama — och hörnskytte (!). Vänersborg vann andra kvartsfinalen hemma mot Västerås efter att Juho Liukkonen avgjort i förlängningen.
— Jätteviktig seger för oss så klart, säger IFK-mittfältaren Emil Viklund till Bandyfeber efter 6–5-rysaren.

Efter tisdagens förlust (3–7) i ABB arena kvitterade IFK Vänersborg till 1–1 i matcher på torsdagskvällen.
En absolut nödvändig seger för Vänersborg, som håller liv i kvartsfinalen mot favoriten VSK.

— Nu är känslan jättebra, men det är bara en vinst i en matchserie bäst av fem. Men jätteviktig seger för oss så klart, säger Emil Viklund.

Av lagets sex mål tillkom fem (!) via hörnor.
Snacka om bra utdelning…

Juho ”Lippi” Liukkonen satte två stycken av dem — det viktigaste i förlängningen som avgjorde matchen.
Liukkonen var iblandad i mycket och het för dagen.

— Det kan man säga, berömmer Viklund.

Vi återkommer kring hörnorna…

För i första halvlek var Vänersborg det något bättre laget. Bra defensivt och i halvtid var laget i en 3–1-ledning.

— Ja, en stabil insats överlag.

Joakim Hedqvist utökade IFK:s ledning till 4–1 på hörna i 68:e minuten och då såg det riktigt bra ut för hemmalagets del som var det klart vassare laget sista 45.

Men VSK krympte ledningen till 4–3 innan Hedqvist återigen ”målade” på hörna med fem minuter kvar.

5–3 såg ut att bli spiken i kistan men VSK gjorde först 5–4 via Jacob Buchts prakträff utifrån och 5–5 på straff i femte tilläggsminuten…

— Vi släppte till några enkla mål och så hade vi domaren emot oss. Tycker vi ska ha två solklara straffar. Men vi lyckas ändå vinna matchen. Vi gör fem mål på hörnor så det är väldigt starkt av oss, säger Viklund.

Straffsituationerna som upprörde Vänersborg var vid ställningen 4–1 när Emil Viklund till synes blev nedvräkt i straffområdet. I stället kunde VSK kontra och fick straff.

Den andra situationen Vänersborg protesterade vilt emot var vid ställningen 5–4 där en VSK-spelare liggandes drog bort bollen från Johan Koch med armen.

Det hände även vid andra tillfällen att hemmalaget visade sitt missnöje med domarinsatsen.

— Tycker domarna borde titta på matchen för att göra det bättre nästa gång, säger Viklund.

Men det ordnade sig ändå till sist.
Och utjämnat i kvartsfinalserien mot VSK.

I tredje kvartsfinalmötet, då på bortais i ABB arena på måndag, hoppas Emil Viklund att laget ska fortsätta vara om inte lika vasst på hörnorna, i alla fall betydligt bättre än i första kvartsfinalen.

— Jag hoppas det. Sist hade vi bara en hörna och det är alldeles för lite med tanke på vårt skytte. I dag hade vi väldigt bra utdelning och det är det som avgjorde matchen så det tar vi med oss, säger han.

Mattias Bladh

Vänersborg–Västerås 6–5 e förl (3–1)

Målen:
1–0 (24) Joakim Hedqvist, hörna,  1–1 (26) Robin Andersson, 2–1 (31) Juho Liukkonen, hörna, 3–1 (45) Juho Liukkonen, 4–1 (68) Joakim Hedqvist, hörna, 4–2 (77) Joel Engström, 4–3 (79) Robin Andersson, 5–3 (86) Joakim Hedqvist, hörna, 5–4 (89) Jacob Bucht, 5–5 (90+5), 6–5 (97) Juho Liukkonen.