Tillman: Annandagen — en stor dag för bandyälskare

,
IFK Motala, Broberg

En ”annan” dag knackar på dörren och för bandyälskare är detta en stor dag. Julmaten har knappt hunnit lägga sig till rätta i magen förrän bandyn drar igång igen två dagar efter julafton.

Det är dags för den klassiska annandagsbandyn runt om i Sverige, när alla fjorton lagen spelar på samma dag, när många heta derbyn väntar och när man förväntar sig en extra publiktillströmning på de flesta arenorna.

Den extra publiktillströmningen brukar ofta bero på att det är flera människor som kommer ”hem” till jul och att man då traditionsenligt går och ser på bandy tillsammans med släkt och vänner under annandagen.

Tyvärr kommer jag själv inte kunna vara närvarande på någon arena denna annandag då jag är på resande fot hela dagen. Därför hoppas jag att Sveriges Radio har placerat ut sina reportrar där det spelas bandy denna dag så att dom kan hålla mig underrättade om vad som händer och sker i alla de sju matcherna som spelas under annandagen.

Vetlanda-Frillesås

Den sydligaste matchen hittar vi nere i Småland där hemmalaget Vetlanda tar emot Frillesås. Här tror jag att det kommer bli ett ställningskrig in i det sista där båda lagen vägrar vika ner sig för att inte gå poänglösa från matchen. Trots att jag ser en tight match framför mig så tror jag ändå att det blir Vetlanda som står som segrare. Mitt tips: 3-2

Vänersborg-Villa-Lidköping

Efter att Vänersborg lyckades stjäla en poäng i Lidköping när lagen möttes där tidigare i vinter så lär ju Villa vara rejält sugna på att göra det samma i den här matchen. Jag tror att det kommer bli en match med högt tempo och mycket känslor inblandade, precis som det skall vara i en annandagsmatch. Jag tror att Villa får sin lilla revansch här och kommer åka hem till Lidköping med två poäng på kontot efter att ha segrat med 6-3.

Bollnäs-Edsbyn

Klockan 17.00 när den här matchen startar kommer hela Sävstaås att gunga på grund av att Bollnäs Flames och Edsbyns Red Farmers hoppar i otakt till varandras hejarramsor. Trycket kommer bra grymt på läktarna så det ska mycket till om man som spelare inte får tryck under skridskorna en sådan här kväll. I det första mötet lagen emellan den här säsongen vann Bollnäs med 5-3 på Ön, så dom har ett litet övertag på Edsbyn innan matchen börjar. Men räkna med att Edsbyn inte kommer vika ner sig så lätt denna gången. Jag tror dock att lagen kommer att få dela på poängen efter att matchen slutat 4-4.

Broberg-Sandviken

Här får Broberg verkligen hoppas på att människorna i Söderhamn sluter upp och tar sig till Helsingehus Arena denna annandag. För är det något lag som behöver lite extra stöd från läktaren just nu är det Broberg, efter sin knackiga säsongsinledning. Dock brukar Broberg bjuda på bra motstånd i annandags-matcherna som man har spelat mot Sandviken de tidigare säsongerna. Jag tror att Broberg orkar hålla spelet uppe i ungefär en halvlek innan Saik får igång maskinen och går ifrån till en klar vinst med 7-2.

Tellus-Hammarby

Annandagsbandy i huvudstaden brukar alltid innebära folkfest på Zinkensdamm, och så kommer det även bli denna gången när de båda Stockholmsklubbarna Tellus och Hammarby drabbar samman. Den stora frågan här blir väl om Tellus kan lyckas skrälla som man gjorde mot Sandviken tidigare under säsongen. Enligt mig blir svaret nej, jag tror att Hammarby är klassen bättre denna dagen och vinner med 6-1.

Sirius-Falun

På Studenternas i Uppsala kommer åskådarna att få se mötet mellan Sirius och Falun, två lag som huserar i den nedre delen av tabellen. Om man ser till lagens placeringar så kan det bli en tillknäppt match med lite mål och målchanser men samtidigt är Sirius och Falun de två lag i serien som har släppt in flest mål, så det kanske blir en riktig målfest på Studenternas. Jag tror mest på det förstnämnda, att det blir en match med två lag som inte riktigt vågar gå för seger och därför tror jag att matchen slutar 2-2.

Västerås-Motala

I ABB Arena tar serieledarna Västerås emot Motala denna tidiga eftermiddag.
Västerås kommer till den här matchen med riktigt bra form via fem raka segrar, så här gäller det för Motala att verkligen vara med direkt från start. Senast lagen möttes blev det 4-1 till de grönvita och jag tror inte Västerås kommer att vara sämre den här matchen utan snarare lite bättre och därför vinner man den här matchen med 6-1.

Joakim Tillman