Tillman: Så går det i slutspelet

KRÖNIKA Efter att elitserielagen nu har spelat sina 26 matcher står det nu klart vilket lag som åker ur, vilka lag som ska kvala, vilket lag som har spelat färdigt och vilka lag som inleder jakten på guld.

Stockholmslaget Tellus får alltså lämna den högsta serien efter att laget kommit sist i tabellen med ynka 5 poäng på kontot. Intressant att se vad som händer med klubben i framtiden.

Frillesås och Falun är de två lag från elitserien som kommer att få kvala sig kvar i den högsta serien. Detta kommer man få göra mot de lag i allsvenskan som placerar sig på plats 2 och 3. Dessa fyra lag bildar en serie med dubbelmöten där de två bästa lagen spelar i elitserien kommande säsong.

Här tänker jag inte ge mig på någon gissning om vilka två lag som vinner denna grupp då jag inte vet vilka lag från allsvenskan som kommer att få kvala mot Frillesås och Falun. Får återkomma med dessa tips senare.

Vad gäller det lag som har spelat färdigt för säsongen så blev det Uppsalalaget Sirius, som föll på målsnöret i den sista omgången när man inte fick några andra resultat med sig.

Tycker ändå att laget ska vara nöjda med sin säsong och redan nu börja sikta vidare mot kommande säsong genom att försöka behålla stommen i laget samtidigt som man kanske lyckas få in något nyförvärv. Då har man nog chans att nå ett slutspel nästa säsong.

Åttondelsfinalerna skall spelas i bäst av två matcher där Broberg skall ta sig an Vänersborg och Motala ska möta Vetlanda.

***

ÅTTONDELSFINALER (Bäst av två matcher)

Broberg–Vänersborg

Om man ska se till hur lagen har presterat i grundserien så ska Vänersborg vinna den här matchserien ganska enkelt. Dock tycker jag att Broberg har ryckt upp sig på slutet trots att laget inte har lyckats vinna så många matcher.

Vi vet att laget hade stora skadebekymmer i inledningen av säsongen men att de nu börjar komma tillbaka lagom till slutspelet. Frågan är om hälsingelaget kan bjuda upp till dans mot Vänersborg?

Jag tror att det kommer bli stentuffa matcher där det gäller för båda lagen att minska på sina misstag och ta tillvara på de chanser som dyker upp om man skall lyckas ta sig vidare till en kvartsfinalserie.

Även om jag tror på två mycket jämna matcher lagen emellan så tror jag att Vänersborg tar sig vidare till kvartsfinal där man får ta sig an mesta mästarna Västerås.

Motala–Vetlanda

Här har vi ytterligare en matchserie som på förhand ser ut att bli till en jämn batalj mellan två lag som har vunnit varsin match mot varandra under grundserien.

Nu är det vinna eller försvinna i två matcher och det gäller att man är med direkt från början och det ska bli intressant att se vad Motala kan prestera i den här matchserien.

Hade jag på förhand veta att det skulle bli dessa två lag mot varandra i en åttondelsfinal innan bandysäsongen drog igång i oktober så hade jag sagt att Vetlanda vinner den här matchserien alla dagar i veckan.

Men efter att jag har sätt hur Motala har presterat under säsongen så tror jag att detta unga lag kan göra det svårt för Vetlanda, och skulle man lyckas vinna den första matchen så tror jag att Motala tar sig vidare till kvartsfinal.

***

KVARTSFINALER (bäst av fem matcher)

Villa–Motala/Vetlanda

Om nu mitt tips går vägen i åttondelsfinalerna så kommer Villa Lidköping att ställas mot Motala i den här kvartsfinalserien. Men oavsett vilket lag Villa får möta i sin kvartsfinalserie så kommer laget gå segrande ur detta med 3-0 i matcher.

Detta grundar jag i att Villa är ett bättre lag än både Motala och Vetlanda. Punkt slut.

Edsbyn–Bollnäs

Oj, oj, oj vilken kvartsfinalserie detta lär bli. Både på planen och på läktaren. Detta blir den jämnaste matchserien av alla fyra kvartsfinaler där det kommer att bli en femte och avgörande match mellan lagen för att se vilka som tar sig vidare till semifinal.

Jag tror att lagen vinner sina hemmamatcher och på så sätt kommer Edsbyn att vinna den här matchserien med tanke på hemmaplansfördel.

Ska bli mycket intressant att läsa vad publiksiffrorna hamnar på i den här matchserien då jag kan garantera att det lär vara lapp på luckan i varje match som spelas.

Västerås–Broberg/Vänersborg

Om det nu blir Vänersborg som Västerås ställs mot så tror jag att ”älgarna” från västkusten kan ge Mesta mästarna en rejäl match och utmana om en eventuell semifinalplats.

Det som talar emot Vänersborg är ju hur laget har presterat i tidigare slutspel. Det brukar allt som oftast ta slut i en kvartsfinal. Men om laget nu skulle hitta tillbaka till den där fina formen som man hade ett tag under grundserien så kan allt hända.

Dock ska man komma ihåg att när det börjar dra ihop sig och det vankas slutspel så har alltid VSK en extra växel att lägga. Detta tror jag kommer vara en avgörande faktor i den här matchserien och jag tror att Västerås vinner med 3-1 i matcher.

Sandviken–Hammarby

Att Sandviken valde Hammarby i sin kvartsfinalserie tror jag grundar sig i att laget har gjort två riktigt bra matcher mot dem under grundserien där man gick segrande ur båda.

Jag tror inte heller att man såg det som någonting negativt i att få spela utomhus på Zinkensdamm i Stockholm. Snarare positivt då man räknar med att stockholmarna sluter upp för sitt Hammarby nu när slutspelet drar igång och man gillar att spela inför storpublik.

Om nu Hammarby skall ha någon som helst chans att ta sig vidare till en semifinal så behöver de ha allt stöd de kan få från läktaren då jag tycker att Sandviken är det starkaste laget av dessa två.

Precis som Västerås är Hammarby ett lag som kan ta fram det där lilla extra ur varje spelare när det kommer till matcher som kan ha till följd att man får ta semester.

Så det kommer inte bli någon lätt uppgift för Sandviken att ta sig vidare från den här matchserien. Dock tror jag ändå att det blir spelarna i Hammarby som får ta semester när Sandviken vinner med 3-1 i matcher.

***

Nu återstår det att se hur rätt eller fel jag har i mina förhandstips.

Men en sak har jag i alla fall rätt i och det är att slutspelstider i bandy är bland det bästa som finns hos en bandytok.

Joakim Tillman