Tillman: Så slutar semifinalerna

,
Villa, Joakim Andersson, Västerås, VSK

KRÖNIKA Jakten på SM-guldet går vidare. Åttondels- och kvartsfinalerna är nu färdigspelade när det är dags för semifinalerna att dra igång i kväll med mötet Västerås-Hammarby. Medan mötet mellan Villa-Lidköping och Edsbyn tar sin början på onsdagskvällen.

Enligt mig kan dessa semifinalmatcher sluta hur som helst medan andra är rätt säkra på att det kommer bli ettan i grundserien, Villa-Lidköping, som ställs mot tabelltvåan Västerås i finalen på Studenternas lördagen den 23 mars.

Men oavsett vad man tror, tänker eller tippar för utgång i dessa semifinalmatcher så vet vi i alla fall med all säkerhet att det ena finallaget kommer vara klätt i grönvitt. Om det sedan blir Västerås eller Hammarby återstår att se.

Hammarby kommer från en stenhård fight mot Sandviken, och det är en av anledningarna till att jag ändå tror att Hammarby vinner den här matchserien.

Dessutom har man verkligen fått igång dom spelare som ska prestera i ett slutspel, från Hedberg längst bak till Gilljam, Lebedev, Spjuth, Fagerström, Pizzoni Elfving och kanske framförallt att Robin Sundin har hittat några superkrafter och varit riktigt bra på slutet.

Västerås har i och för sig fått vila någon dag extra efter att man slog ut Vänersborg i ett tidigare skede i sin kvartsfinalserie. Kanske har man då hunnit prata ihop sig ordentligt och lagt upp sin taktik inför sin semifinal.

Och som jag skrev i en tidigare krönika så är jag ganska säker på att tränaren i Västerås, Micke Carlsson, åkte till Sandviken för att analysera sina kommande motståndare som nu till slut blev Hammarby.

Ser man tillbaka på hur Västerås och Hammarby har spelat mot varandra i grundserien så har Västerås redan här ett litet övertag i och med att man vann båda mötena mot Hammarby.

Men när man väl är inne i ett slutspel så kollar man inte tillbaka på tidigare resultat utan man fokuserar på vad är det vi kan göra bättre nu som vi inte gjorde då och sedan är det bara all in som gäller.

Och som jag skrev tidigare så tror jag att Hammarby är det laget som gamblar bäst i den här matchserien och då kommer man också att bli belönade med en finalplats.

Om vi sedan går över till den andra matchserien mellan Villa och Edsbyn lyder väl fortfarande frågan från dom flesta bandyentusiaster runt om i landet om spelarna i Villa ska fortsätta stå pall för trycket som dom har haft på sig enda sedan bandysäsongen drog igång i april, maj?

En sak är då säker: skulle man förlora den här matchserien mot Edsbyn kan jag lova att den klassiska klyschan ”Villa men inte kunna”, som ständigt har florerat kring bandyn i Lidköping, kommer att användas flitigt i tidningar och på sociala medier.

Kvartsfinalserien som Villa spelade mot Motala såg jag bara som en del i en transportsträcka till någonting större. Den matchserien skulle dom bara inte förlora trots att Motala gjorde en fantastiskt bra säsong.

I och med detta så känns det som att det är nu allvaret börjar för pojkarna i Lidköping, och det gör man mot de rödblåa grabbarna från Byn. Edsbyn som kommer till den här semifinalen efter att man har slagit ut Bollnäs i tre raka matcher. Det lär ju inte vara något fel på deras självförtroende.

Dessutom tror jag inte att Edsbyn räds detta ”dreamteam”-lag som Villa har på papperet och trots att man fick stryk båda matcherna i grundserien. Edsbyn kan kliva in i den här matchserien som underdogs och känna att det är spelarna i Villa som har den största pressen på sig.

Man har även hemmaplansfördel i den här matchserien så det kommer vara extra viktigt att man vinner den första matchen på onsdag hemma i Lidköping om man vill behålla den fördelen.

Med detta som underlag ställer jag mig frågan: Är Villa redo att ta sig an Edsbyn? Jag tänker inte sticka ut hakan i den här semifinalserien, utan jag tror att Villa kommer vinna den här matchserien och blir det andra laget som står på Studenternas i slutet av mars.

Joakim Tillman