Tillman: Vad är det som gör att bandyn får en haltande tabell?

,

KRÖNIKA Vad är det som gör att svensk bandy allt som oftast får en haltande tabell från första till sista spelomgången?

Enligt mig är svaret en blandning av yttre förhållanden, inomhushallar, kommuner, kommunpolitiker och ekonomi.

När bandysäsongen drar igång i slutet av oktober är det allt som oftast mellan två till tre lag som står utan is på grund av det varma klimatet. Detta får till följd att ett flertal matcher blir inställda/framflyttad och lag halkar efter i antal spelade matcher direkt.

Har man nu inte heller en inomhushall som trygghet så kan man i värsta fall få inleda säsongen med att spela ett flertal matcher på bortais. Se bara på Motala och Frillesås, de började säsongen med tre respektive fem bortamatcher på grund av att det inte fanns någon is på deras hemmaplan.

Men om man samtidigt tittar på Falun och Sirius som också spelar utomhus, där lyckades man få is till hemmapremiären och då kan man ju fråga sig om det är skillnad på aggregat och aggregat eller om det helt enkelt är så att kommunen i fråga inte är villig nog att lägga ner den tid och pengar som krävs för att få en spelbar is till slutet av oktober.

Titta bara på exemplet som Mattias Bladh skrev om i sin senaste krönika om bandydödare i Tierps Kommun.

Har man istället fått stöd av kommunen att få sin ”egen” inomhushall har man de bästa förutsättningarna på träningar och matcher samtidigt som man med största sannolikhet kan garantera att man har is till sin hemmapremiär oavsett vad det hela kostar.

Och kanske är det som med mycket annat här i världen att det i slutändan handlar om pengar. Då spelar det egentligen ingen roll vad tränare, spelare, publik, vaktmästare, volontärer med mera tycker och tänker när det sitter någon annan människa på tron och bestämmer en annan sak än vad man själv hade önskat.

Tycker även att alla dessa träningslandskamper som ligger utplacerade mitt under säsongen är helt fel när man har en haltande tabell, är det inte bättre att försöka få till en icke haltande serie?

Dessutom ska man ju spela VM när man är mitt uppe i slutskedet av serien och strax innan man går in i ett eventuellt slutspel, bara det är ju helt idiotiskt i mina ögon. VM bör spelas efter säsongen. Punkt slut.

Stå upp för bandyn alla bandyälskare!

Joakim Tillman