Vänersborg inkasserade femte raka förlusten — föll mot Vetlanda

,
IFK Vänersborg, Vänersborg bandy, IFK Vänersborg Vetlanda, IFK Vänersborg Vetlanda bandy, bandy, bandy elitserien, Kimmo Kyllönen

IFK Vänersborg förlorade ånyo i elitseriespelet via 3–4 hemma mot Vetlanda.
Jakten på en eventuell biljett till åttondelsfinalerna blev just nu än mer snårig för de blåvita.
— Det finns fortfarande viktiga poäng att plocka, men då gäller det verkligen att vi tar oss ur svackan vi är i nu, säger IFK-målvakten Kimmo Kyllönen till Bandyfeber.

Ett litet fall framåt. Så kan vi kort sammanfatta Vänersborgs insats mot Vetlanda på onsdagskvällen.

Men några värdefulla poäng in på pluskontot blev det inte denna gång heller och tabelläsningen är för tillfället ingen jätterolig läsning för IFK (mer om det senare).

IFK-målvakten Kimmo Kyllönen fick släppa in fyra bollar bakom sig mot Vetlanda och var förstås rejält besviken över femte raka nederlaget.

Den finske målvaktsstjärnan försökte sig på en förklaring till varför Vetlanda vände hemåt till Småland med full pott.

— De höll ett tätt försvar vilket gjorde det svårt för oss att komma igenom. Vi brukar ha svårt mot lagen som backar hem. Sen var det deras lyftspel som straffade oss mest, säger han.

KakserviceANNONS

Det sistnämnda är något som Kyllönen menar att IFK borde hanterat bättre.

— Vi visste om att de eventuellt skulle lyfta bollen om de har tittat på våra tidigare matcher. Men ändå lyckas vi inte ta bort deras lyftspel.

IFK låg under med 1–2 i halvtid efter ett sent reduceringsmål av Emil Viklund.
En halvlek som lämnade mycket i övrigt att önska.

— I första halvlek hade vi inget spel, vi skapade ingenting. Sen straffade de oss på lyft fast vi hade pratat innan matchen att vi skulle ta bort isen bakom vår backlinje, säger Kimmo Kyllönen.

Bättre spel i andra

Ett bättre IFK i andra halvlek där man åt sig in i matchen och till slut kvitterade till 2–2. Detta efter att Alexander Heinhagen höll sig framme på en målvaktsretur i den 69:e minuten.

— Andra halvlek är väl kanske lite bättre. Men vi har fortfarande svårt att skapa klara mållägen. Vi gör ett försök idag men jag vet inte om det var ett fall framåt.

IFK pressade Vetlanda efter kvitteringen när gästerna låg och lurade i sina kontringsattacker.

Och när klockan hade tickat upp på 85 spelade minuter var 2–3 ett blytungt faktum. Det genom Joakim Andersson som blev helt ren och rundade Kimmo Kyllönen för att sätta sitt andra mål i matchen.

VBK satte spiken på tilläggstid

På tilläggstid skulle Vetlandaanfallaren också göra sitt tredje mål när IFK:s kvittering aldrig lyckades komma.

Borde IFK, med facit i hand, agerat annorlunda på isen mot VBK:s skyttekung?
Nej, inte mer än vad de blåvita gjorde över 90 minuter, enligt Kyllönen.

— Alla vet att han är en väldigt duktig djupledsspelare. Vi hade pratat om honom innan matchen. Jag tycker inte att han var så synlig under matchen men med hans rutin så sätter han de få lägen han får. Så nej, jag tycker inte att vi kunde gjort något annorlunda mot just honom.

Adam Herou Löf ”tröstmålade” sedan med mindre än minuten kvar av tilläggstid — ett mål som kom för sent för att ha en rimlig chans på kvittering.

Notervärt är att IFK hade elva resultatlösa hörnor i matchen.

Kyllönen räddade friläge

Kimmo Kyllönen räddade ett friläge i matchen och har, trots svaga IFK-resultat de senaste matcherna, varit bra denna säsong.

Som bekant skadade sig Kyllönen på värmningen i ispremiären och missade sju matcher innan han var tillbaka i matchtruppen i slutet av november.

Men hans positiva målvaktspel på sistone är inget som nämnvärt glädjer den finske landslagsmålvakten.

”Svårt att glädjas”

— Nej, egentligen inte. Det är svårt att glädjas åt sin egna prestation när det går så tungt för laget som det gör just nu.

IFK Vänersborg, Vänersborg bandy, IFK Vänersborg Vetlanda, IFK Vänersborg Vetlanda bandy, bandy, bandy elitserien, Kimmo Kyllönen

Foto: Mikael Larsson. Kimmo Kyllönen har, trots att laget gått trögt, varit en stabil utpost för IFK sedan han kom tillbaka från sin skada.

Tabelläsningen är aningen svettig för tiondeplacerade IFK inför lagets fyra sista matcher i grundserien.

Just nu har man en åttondelsplats — men till negativt kval skiljer det blott tre poäng och läget är prekärt. Både Bollnäs och Hammarby, som är lagen som står på negativt kval, har spelat tre matcher mindre än IFK.

Kan bli en rysare för IFK ända in i sista omgången.

Vill hitta energi

Kimmo Kyllönen manar till att laget måste hitta rätt energinivå inför de avslutande matcherna.

— Det finns fortfarande viktiga poäng att plocka, men då gäller det verkligen att vi tar oss ur svackan vi är i nu. Det gäller att vi hittar energi som inte riktigt finns just nu känns det som, säger han.

Mattias Bladh

Vänersborg–Vetlanda 3–4 (1–2)

Målen: 0–1 (12) Joakim Andersson, 0–2 (27) Emil Nordström, 1–2 (45) Emil Viklund (Niclas Nyqvist), 2–2 (69) Alexander Heinhagen, 2–3 (85) Joakim Andersson, 2–4 (90+1) Joakim Andersson, 3–4 (90+2) Adam Herou Löf (Emil Viklund).
Hörnor: 11–5.
Utv, IFK:- VBK: 1×10.
Domare: Christoffer Aidesjö.
Publik: 499.