Vetlanda gjorde tvåsiffrigt på Tellus

,
vetlanda bandy, vetlanda bk, vbk bandy, elitserien bandy, bandy elitserien

Vetlanda är tillbaka i vinnarspåret. Detta efter storseger med 10–1 hemma mot Tellus. Emil Fedorov satte samtidigt sitt tolfte mål för säsongen vilket är fyra fler än vad 24-åringen gjorde under hela grundserien i fjol.
— Jag använder mitt skott mer denna säsong än vad jag har gjort innan för jag trodde inte jag kunde skjuta, säger VBK-anfallaren Emil Fedorov till Bandyfeber.

Inte den största värdemätaren men jobbet ska göras. Och det gjorde tabellåttan Vetlanda som inkasserade två efterlängtade poäng mot nästjumbon på tisdagskvällen.

Inför mötet med Tellus hade VBK faktiskt inte vunnit i elitserien sedan den 13 december (5–3 mot VSK).

Å andra sidan är det knappast så illa som det kanske låter.
Inräknat Tellus har VBK bara en förlust  (3–4 mot Frillesås) på de fem senaste matcherna — tre kryss alltså under denna period

Men vinna är ju betydligt skönare än att kryssa…

— Ja, absolut! Det känns riktigt skönt med en seger. Som du säger så är det nästan en månad sen vi senast tog två pinnar, säger Vetlandas anfallare Emil Fedorov.

> Så gick det i tisdagens elitseriematcher

Anderssons målfyrverkeri

Vetlanda fick en kanonstart och lagets skyttekung Joakim Andersson svarade för samtliga fyra VBK-mål första 45, som slutade 4–1.

— I första halvlek så sårade vi dem med våra djupledspassningar, annars så tycker jag inte vi skapade så jättemycket mer, säger Fedorov.

Nä, Tellus hade nog ungefär lika mycket boll som hemmalaget så långt. Och i Vetlandas uppbyggnadsspel fanns det mer att önska men av den varan blev det bättre i andra halvlek.

— Jag tycker vi började passa mera boll och vi tryckte ner dem på det sättet vi ville. Vi har ju haft lite problem med att vi släpper in så många mål varje match, så det är skönt att vi bara släpper en idag (läs: tisdag). Så en bra defensiv insats.

Filip Bringe ordnade 5–1 i 46 minuten och satte även en straff till 6–1 sex minuter senare.
Då var matchen, mer eller mindre, över.
VBK vann till slut med förkrossande 10–1.

Fedorov målskytt

Emil Fedorov jobbade som vanligt stenhårt och krönte insatsen med att panga in 7–1-målet efter en lysande pass av Pontus Blomberg.

Det var alltså Fedorovs tolfte mål för säsongen.
Klart är att 24-åringen är betydligt mer målfarlig denna vinter. I fjol stannade målskörden på åtta mål när grundserien var färdigspelad.

— Ja, en grej är ju att jag sätter bollarna med större procent än förra året. Det har ju med självförtroende att göra. Sen använder jag mitt skott mer denna säsong än vad jag har gjort innan för jag trodde inte jag kunde skjuta, säger Fedorov och fortsätter:

— Men det tycks ha blivit bättre så man behöver inte försöka åka igenom utan jag litar på mitt skott. Så kan gå lite mer i vinkel för där brukar det finnas lite mer yta.

Men att du kunde skjuta fick vi verkligen bevis på när du satte 7–1?

— (skratt) Ja, och sen tror jag att jag har gjort mer skottmål än jag någonsin gjort i min bandykarriär.

För den som följt Emil Fedorov i Vetlanda vet att han också har försökt med publikfriande ”hockeydragningar” i väldigt trånga situationer i straffområdet där han försökt avsluta jobbet med en handledare i nätmaskorna.

Det har sin förklaring då han har lirat mycket med puck innan bandykarriären tog fart.

— Ja, det har jag, spelade ju hockey tills jag fyllde 18. Så det kommer nog från hockeyn fast jag har ännu inte lyckats helt med den sista dragningen. Vill alltid fastna på sista klubban, hoppas att jag lyckas med det denna säsong.

Så VBK-supportrarna kan räkna med lite sådana uppskattade dragningar även framöver?

— Absolut! Med lite flyt så lyckas det nog.

För Emil Fedorov finns det fler tillfällen framöver att sätta den där handledaren. Vetlandas resterande spelschema ger utrymme till klara poängchanser. Frånsett bortamöten med topp fyra-lag som AIK och Edsbyn är resterande drabbningar mer beskedligt.

Men Fedorov påpekar att chanser finns att skrälla även mot de absoluta topplagen.

— Det är tuffa matcher men också riktigt roliga matcher. Sen blir det ju extremt viktigt att vi håller defensiven och sen att vi kan hålla i bollen och skapa tryck på dem också så att vi inte bara kontrar mot dem, säger han.

Just serietvåan AIK väntar härnäst på fredag i Gubbängens bandyhall.

— Jag tycker vi nu i de tre sista matcherna har spelat rätt okej, både defensivt och offensivt så vi är på rätt väg. På det sättet känns det rätt kul att möta dem nu när vi har ändå en bra känsla i oss, men vi måste nog få ut max av alla spelare som är på planen, säger Fedorov.

Mattias Bladh

Vetlanda–Tellus 10–1 (4–1)

Målen: 1–0 (3) Joakim Andersson (Filip Bringe), 1–1 (19) Marcus Magnusson (Markus Wikman), 2–1 (31) Joakim Andersson (Axel Ekholm), 3–1 (37) Joakim Andersson (Filip Bringe), 4–1 (40) Joakim Andersson (Pontus Vilén), 5–1 (46) Filip Bringe (Albin Rehnholm), 6–1 (52) Filip Bringe, straff, 7–1 (74) Emil Fedorov (Pontus Blomberg), 8–1 (81) Pontus Vilén, hörna, 9–1 (89) Axel Ekholm (Pontus Blomberg), hörna, 10–1 (90+1) Pontus Vilén (Joakim Andersson).
Hörnor: 8–5
Utv, Vetlanda: 2×10. Tellus: 2×10.
Domare: Christoffer Aidesjö