Anderstedt: Stort grattis, Villa

,
villa lidköping SM-guld, bandy, Villa sm-guld 2021

KRÖNIKA Vad är det med damfinaler i bandy egentligen? Varje gång är det gastkramande dramatik där hjärtat sitter i halsgropen på många supportrar. De tre senaste finalerna slutade med uddamålsseger eller seger på straffar.
Dagens final var nästan lika spännande, åtminstone i 82 minuter, innan Villa Lidköping gick ifrån till en tvåmålsledning för första gången i matchen.

KakserviceANNONS

Finalen hade precis allt som en riktig bandyfest skall ha i Uppsala i slutet på mars. Det hade varit kul att skriva folkfest, men det får vänta till nästa vår. Men gastkramande var det säkert för många framför teveapparaterna i Västerås och Lidköping.

Var det rätt lag som vann då? Ja, absolut. Villa har dominerat säsongen. Vann serien klart före just Västerås SK. Som vanligt är Västerås bäst när det gäller och den här matchen är säkert en av de bästa VSK gjort under säsongen, men det räckte inte mot tjejerna från Lidköping. Stort grattis Villa!

Osannolik eufori vinna SM-guld

Det är väldigt lätt för oss som fått uppleva när laget i ens hjärta vinner SM-guld för första gången att sätta sig in i Villatjejernas känslor. Osannolik eufori är det att vinna ett SM-guld i bandy för första gången efter lång väntan. Att göra det i en enda final gör allt extra känslofyllt.

Det är det här oförutsägbara under 90 intensiva minuter som gör bandyfinalen så speciell i svensk idrott. En del förfäktar att bandyn skall följa ishockeyn och införa fem eller sju finalmatcher. Är det något som är heligt i bandy så är det SM-finalen. Ändra aldrig det!

Ska några spelare lyftas speciellt till skyarna den här dagen då? Det finns såklart många, inte minst i det vinnande laget. Men i mitt finalminne kommer två spelare att finnas kvar ett bra tag. Målvakterna Pernilla Elardt Östh i Villa och Isabelle Larsson i VSK gjorde en fantastisk match och bjöd på massor av strålande räddningar.

Bjöd på målvaktsuppvisning

Matchsekretariatet skrev till exempel in Isabelles räddningar på 10 ställen i matchprotokollet.
Både Pernilla och Isabelle gav oss stor målvaktsuppvisning.

Var det här bara det första av två SM-guld för Villa Lidköping i Uppsala i år?
Nja, det är en helt annan fråga.

Kjell Anderstedt