Visste du att…

,
Bandyns historia

Edsbyn var först med att dela ut gåvor i SM-finaler till motståndare.
Ejnar Ask sköt bollen genom nätet och träffade en måldomare som tuppade av.
Sargen infördes vintern 1955.
Vi listar ett urval fakta från den anrika bandyhistorien.

EJNAR ASK, den hårdskjutande forwarden som gjorde sig ett stort namn i Sandviken under 1930- och 1940-talet, fick sitt enorma skott på grund av sitt jobb på järnverket?
”Stark som en grizzlybjörn” kunde Ejnar ibland beskrivas.
Jobbet på järnverket var stentufft. Ejnar handlastade rörämnen, stålstycken på runt 30 kilo.
Dag ut och dag in och utvecklade på så vis en osedvanligt stor hand- och armstyrka.

Det fick han nytta av på isen. Ask sköt hårt. Så hårt att den ena historien efter den andra har vandrat vidare i folkmun.
Det sägs att en del målvakter ibland flyttade på sig när Ejnar Ask fick ett bra skottläge.
För att stå kvar skulle, helt enkelt, göra för ont med den tidens målvaktsutrustning om bollen träffade.

Ejnar Ask, SAIK, Sandviken

Foto: Lundhs Foto/Länsmuseet Gävleborg. Ejnar Ask hade ett väldigt hårt skott. En legendar inom bandyn som är förevigad som staty på Hyttgatan i Sandviken.

En annan historia som emellertid ska vara helt sann handlar om en måldomare som mycket väl visste om Ejnars hårda skott. Han kom på idén att ställa sig bakom målet och inte vid sidan av målet när SAIK tilldömdes hörnor.
Där kunde han ju också se om bollen gick i mål vilket inte var det lättaste alltid då bollen emellanåt studsade ut fort när målramen, som höll upp nätet, träffades.

Men måldomarens idé föll inte väl ut, i alla fall inte i en seriematch.
På en av SAIK:s hörnor sköt Ejnar Ask bollen stenhårt rakt igenom nätet och träffade måldomaren i huvudet som svimmade av direkt.

Ejnar Ask vann tre SM-guld (med IFK Uppsala 1933, SAIK 1945, 1946) och representerade Forsbacka, IFK Uppsala och Sandviken för att sedan avsluta spelarkarriären i Valbo 1955.
Han avled 1982.

… EDSBYN GICK I BRÄSCHEN med finaltraditionen att ge gåvor till motståndare före avslag. En finalritual som tog fart hos många lag under 1950-talet och framåt. Själva gåvorna hade lokal prägel. I Edsbyns fall är pinnstolarna ett känt exempel som Edsbyverken tillverkade och som sedan delades ut under ett antal år till Edsbyns finalmotståndare.
Denna finalritual gav också en chans för finallagen att få nationens blickar på sig och vad som särpräglade lagens geografiska hemvist.

Pinnstolar, Edsbyn, finalritual bandy, bandyns historia

Foto: Tore Burnäs. Stockholms stadsmuseum. Gåvoutdelning inför 1953 års final mellan Edsbyn och Nässjö.

... SARGEN DEBUTERADE i svensk bandy på 1950-talet. Nämligen vintern 1955 då samtliga matcher i högsta serien (division 1) skulle spelas med sarg och det rekommenderades även i division 2.
Notervärt är att Sovjetunionen hade sarg sedan tidigare inom sin inhemska bandy och för svensk del var det bara att haka på, även om sargen knappast lovordades av alla när den infördes.
Kritiska röster kunde höras om att bandyn började likna ishockeyn för mycket och förstörde det vackra spelet.

Foto: Svenskbandy.se. Modern sarg. Idag kan vi knappast tänka oss bandy utan sargen, som infördes i svensk bandy vintern 1955.

Lagens vindsnabba yttrar kunde inte heller längre fara utanför sidlinjen och ha bollen innanför sidlinjen.
Dessutom menade en del att sargen innebar att skaderisken ökade.

Men sargen lovordades också. Innan sargen försvann många bollar i snödrivorna med många spelavbrott som följd. Publiken slapp vänta gång på gång att spelet skulle komma igång igen.

Mattias Bladh