VSK tvingade fram avgörande match: ”Oerhört skönt”

,
vsk bandy, västerås bandy, vsk aik bandy, vsk aik bandy kvartsfinal, aik bandy,

VSK gjorde det igen. Besegrade AIK i ett förlängningsdrama där Jesper Jonsson satte segermålet i fjärde kvartsfinalmötet. Nu väntar en femte och avgörande match.
— På torsdag så är det vi som går ut som segrare och vidare till semifinalen, säger VSK-mittfältaren Niklas Gifting till Bandyfeber efter 7–6-triumfen.

Ja, det är svårt att få större dramatik än vad som bjöds på i ABB arena på tisdagskvällen.
VSK hade kniven på strupen och var piskat att vinna mot AIK för att få till en femte och avgörande match i Gubbängens bandyhall.

Och den bedriften lyckades VSK med. Efter ett nervfyllt övertidsdrama, precis som i andra kvartsfinalmötet på hemmais, vilket slutade lyckligt för grönvitts del när Jesper Jonsson prickade in 7–6 fem minuter in i förlängningen.

— Det var en riktigt rolig match att spela ikväll (läs: tisdag). Det var det absolut och det är klart att det är oerhört skönt att vinna en sån här match och tvinga fram en femte och avgörande match, säger VSK-mittfältaren Niklas Gifting.

VSK i fyramålsledning

Backar vi bandet en aning så ledde VSK med 4–2 i halvtid och gick upp till en 6–2-ledning i den 56:e minuten. Detta via Joel Engström som skar in från vänsterkanten och rundade Andreas Bergwall.

— Vi följde vårt spel och gjorde det vi har sagt innan matchen. Vi fick till både offensiven och defensiven riktigt bra, säger Gifting.

Absolut. Men därefter kom AIK tillbaka.
Rejält.
Med drygt en kvart kvar av ordinarie matchtid hade VSK:s ledning krympt till 6–5…

Då tog tränare Micke Carlsson en välbehövlig timeout.

Vad sa ni vid timeouten?

— Det var lite enkla saker som vi bara påminde oss själva om.

AIK-stjärnan Johan Esplund kvitterade några minuter senare och 6–6 var ett faktum.
Känslan var att VSK blev alldeles för passivt när laget ledde med fyra bollar vilket gav AIK möjligheten att komma tillbaka.

— Jo, men det håller jag med om. Vi blev kanske lite för bekväma med ledningen och släpper in AIK i matchen och ger dem chansen att vinna istället för att döda den med ett 7–2-mål.

Kunde utökat ledningen

Jo, lägen fanns att utöka ledningen när VSK hade en ”bekväm” ledning. På näthinnan finns framförallt Jesper Jonssons superläge att göra 7–3 men där Andreas Bergwall gjorde en tokräddning på ett friläge.

Men nu löste det sig ändå för VSK. Även om det blev en riktig pärs i slutändan.

Niklas Gifting medger att när det vankades förlängning så var inte alla nerver i schack.

— Ja, men det var otroligt nervöst. De hade någon hörna som de kunde ha avgjort på, så självklart var man nervös i hela förlängningen, säger han.

Och nu kulminerar allt i en femte och avgörande rysare.

Vinner ni på torsdag?

— På torsdag så är det vi som går ut som segrare och vidare till semifinalen.

Vinnaren möter segraren i kvartsfinalen mellan Edsbyn och Vänersborg. Också det mötet kommer att avgöras i en femte avgörande match på torsdag.

Mattias Bladh

– SM-kvartsfinal 4:5 –
Västerås–AIK 7–6 (4–2) efter förlängning

Målen: 1–0 (3) Robin Andersson (Tobias Holmberg), 1–1 (6) Johan Esplund, 2–1 (7) Elias Engholm, 2–2 (10) Erik Pettersson, 3–2 (24) Daniel Johansson, straff, 4–2 (34) Jesper Jonsson, 5–2 (46) Robin Andersson (Jesper Jonsson), 6–2 (56) Joel Engström (Oscar Gröhn), 6–3 (59) Erik Pettersson, hörna, 6–4 (71) Johan Willes, 6–5 (74) Erik Pettersson, 6–6 (77) Johan Esplund, 7–6 (95) Jesper Jonsson (Robin Andersson)
Hörnor:  7–9.
Utv, VSK: 1×10. AIK: 5×10.
Domare: Mikael Hillerius.