AIK vann hemmapremiären: ”Bra kontroll på matchen”

,
AIK bandy debut elitserien

Elitserienykomlingen AIK har inkasserat sina första två poäng för säsongen. Detta när Sirius hemmabesegrades med 6–3 (2–1).
─ Vi hade bra kontroll på matchen, säger AIK-försvararen Ilari Moisala till Bandyfeber.

Nykomlingen AIK inledde elitseriespelet med en 0–3-förlust borta mot Bollnäs i seriepremiären.
Men när det var dags för hemmapremiär på Bergshamra IP inför 964 åskådare på onsdagskvällen var det ett helt annat AIK mot ett formstarkt Sirius.

Även om 0–1 kom som en kalldusch i inledningen vände Stockholmslaget rättvist till 2–1 när nyförvärvet från Neftyanik, Pavel Ryazantsev, höll sig framme efter knappa halvtimmen.
En ledning som stod sig till halvtidsvilan.

─ I första halvlek var det lite rörigt och vi hittade inte riktigt tajmingen, säger AIK-försvararen Ilari Moisala, ett av alla nyförvärv i laget inför säsongen.

I andra utökade AIK till 3–1 i minut 61, återigen via Ryazantsev. Ett kolossalt läckert mål när han från mitten satte fart och rann igenom hela (!) Sirius lagdelar. En spelare som ständigt var ett orosmoment för Sirius-försvaret tillsammans med Patrik Nilsson, den senare kom till klubben från Bollnäs inför säsongen.

Det råder ingen tvekan om att AIK kommer få stor nytta av de två storvuxna anfallarna i år då båda är måltjuvar av rang med tunga meriter.

Något Ilari Moisala skriver under på.

─ Nä, men det är jätteskönt. Man vet att de kan göra mål i varje match och det hjälper så mycket. De är nästan alltid på rätt plats, går och lyfta och även ha lite konstiga passningar som de tar emot bra ändå. Så, absolut, det hjälper mycket, säger han.

När ett annat nyförvärv, Christian Frohm, sedan satte 4–1 på hörna med dryga kvarten kvar såg det väldigt bra ut.

Men gästande Sirius kom tillbaka, reducerade två gånger om via straffpunkten och vips var det en skör 4–3-ledning med sex minuter kvar av ordinare matchtid.

─ De fick ju två straffar ganska snabbt och vi tycker väl att det inte riktigt var några straffar heller. Men vi hade bra kontroll på matchen och de hade inte mycket mer än de situationerna. Visst, de hade många hörnor men vi rusade bra, säger Moisala.

Spiken i den berömda kistan, får vi ända säga, ordnade Jimmy Jansson i 87:e minuten när han satte viktiga 5–3.

─ Man ska aldrig säga aldrig i bandy, kan gå fort. Men absolut ─ fick andas lite där…, säger Moisala.

Patrik Nilsson fastställde sedan slutresultatet 6–3 via hörna på tilläggstid.

Om Ilari Moisala var belåten över AIK:s första seger denna säsong i elitserien, så delas den känslan av lagkamraten Kalle Lempinen som värvades till AIK från finska Kampparit inför säsongen.

Finländaren var särskilt nöjd med hur laget studsade tillbaka så pass bra från förlusten i premiären mot Bollnäs.

─ Vi spelade en bättre match i dag, säger Lempinen till Bandyfeber.

Lempinen blev för övrigt målskytt och tycker att han har acklimatiserat sig väl i AIK sedan ankomsten från Kampparit.

─ Varje dag känns det bättre och bättre. Kommer bli bra.

Mattias Bladh

AIK–Sirius 6–3 (2–1)

Målen: 0–1 (2) Teemu Määttä, 1–1 (5) Kalle Lempinen, 2–1 (29) Pavel Ryazantcev, 3–1 (61) Pavel Ryazantcev, 4–1 (72) Christian Frohm, hörna, 4–2 (78) Jimi Heinonen, straff, 4–3 (84) Jimi Heinonen, straff, 5–3 (87) Jimmy Jansson, 6–3 (90+3) Patrik Nilsson, hörna.
Hörnor: 10–14.
Utv, AIK: 4×10. Sirius: 3×10.
Domare: Jacob Sulasalmi.