Bandyns historia

Bandyns historia, del 11: 00-talet och Edsbyns galna guldera

, , , , ,

Edsbyn fick enorma framgångar, Hammarby prenumererade på SM-silver och svensk bandy drömde stort. 00-talet blev på många vis ett expansivt årtionde för sporten.

Bandyns historia, del 10: 1990-talet — när VSK blev Mesta mästarna

, , , ,
VSK, SAIK, 1990-talet, bandyns historia

En publikfriande bandy, profiler, ryska importer och en stor taktisk utveckling av bandyn. Och ett VSK, som hade ett stort årtionde. Vi talar förstås om svensk bandy under 1990-talet.

Bandyns historia, del 9: Boltic — 1980-talets dominant

,
Bandyns historia, Boltic

IF Boltic prenumererade på SM-guld och finaler under 1980-talet. Karlstadslaget hade en storhetstid utan motstycke inom svensk bandy. Och svenska herrlandslaget fick äntligen smaka på hur det känns att ta VM-guld.

Bandyns historia, del 8: 1970-talet

,
Bandyns historia

SOMMARLÄSNING Katrineholms SK satte Sörmlandsbandyn på kartan i början av 1970-talet. Men det blev aldrig någon långvarig succé.

Bandyns historia, del 7: 1960-talet

,
Bandyns historia, bandy, historia

SOMMARLÄSNING Var 1950-talet en storhetstid för bandyn med ofta ”fullpackade” läktare såväl vid SM-finaler och seriespel i högsta serien var 1960-talet en nedgång publikmässigt sett. Men bandyn stod sig ända stark och lirare som Bernt ”Bempa” Ericsson och Göran ”Dallas” Sedwall charmade bandy-Sverige.

Bandyns historia, del 6: 1950-talet — ett stort årtionde för bandyn

,
Bandyns historia

SOMMARLÄSNING Under 1950-talet hade svensk bandy på många sätt en storhetstid. Inte sällan var det fullpackat på arenorna samtidigt som bandysporten utvecklades på flera fronter.

Bandyns historia, del 5: Svensk bandy får nationell acceptans

,

SOMMARLÄSNING 1930-talet bar med sig ett publikt lyft för svensk bandy när olika bruksorter producerade framgångsrika lag. På den inslagna vägen fortsatte det under 1940-talet när sporten nådde nya nivåer.

Bandyns historia, del 4: VSK banar väg

,

SOMMARLÄSNING Västerås gjorde stor entré, Svenska bandyförbundet grundades och bandyn ökade i popularitet i takt med arbetarklassens intåg. 1920- och 1930-talet blev händelserika årtionden för svensk bandy.

Bandyns historia, del 3: Uppsaladominans och Stockholms stadion

,
IFK Uppsala, Bandyns historia

SOMMARLÄSNING IFK Uppsala kom att dominera stort när bandyn fått fotfäste i Sverige och nästintill prenumererade på SM-titlar. Och mäktiga Stockholms Stadion kom att introduceras och ge sporten en skjuts framåt.

Bandyns historia, del 2: Genombrottet

,
IFK Uppsala 1907, bandy, bandyns historia

SOMMARLÄSNING Trätrissan hade bytts ut mot en boll och svenska spelregler för bandyn var under bearbetning. År 1907 blev något av genombrottet för bandyn när den allra första SM-finalen spelades.

Bandyns historia, del 1: Begynnelsen

,

SOMMARLÄSNING/Del 1. Bandyn har en lång och anrik historia i Sverige. Men visste du att sporten har sitt ursprung i England?