Bladh: Legitim kritik kring årets World cup — men blir också den bästa upplagan någonsin

,
World cup, bandy

KRÖNIKA World Cup i Sandviken i oktober blir en 20-lagsturnering istället för en turnering med 16 lag som tidigare. Över de 45 år turneringen spelats sedan starten i Ljusdal 1974 så har det varit 16 lag de flesta år. Förutom 2006 och 2007 då 20 lag deltog.

Liksom i de flesta internationella turneringar i olika bollsporter så har World Cup i bandy bestått av världselit och några ”blåbärslag”.
När World Cup nu utökas till 20 lag så följs beslutet av synpunkter i sociala medier. Vissa tycker att turneringen blir slätstruken när några ”utfyllnadslag” ges en biljett i elfte timmen.

Andra jublar över att utökningen ger publiklaget Jenisej en chans att delta, trots att laget i vintras åkte ur ryska slutspelet redan i kvarten.
Därför har jag tittat på turneringarna bakåt i tiden för att kunna göra en seriös bedömning av den kvalitet World Cup får i år.

Björn Swartswe, ni vet bandylegendaren i Ljusdal, fick idén efter att ha följt sändningarna från 10-milaorienteringen dygnet runt.
Då borde det gå att spela bandy dygnet runt också, menade Björn.

Många ruskade på huvudet och funderade om det nu slagit runt totalt för mångsysslaren och idésprutan Swartswe.
Men så rätt han fick.
Efter en trevande inledning 1974 blev det en folkfest och ett evenemang i idrottsvärlden som inte liknade någonting annat.

Första upplagan hette DAF-cupen och Sandviken tog hem finalsegern mot Broberg och fick en bil av märket DAF med sig hem.
DAF sponsrade cupen de första fem åren, sen blev det Dex-cupen från 1979. Senare fick turneringen officiell World Cup-status.

Turneringen har alltid lockat de bästa lagen i Sverige, Ryssland, Finland och Norge. Det har gett turneringar med växlande kvalitet. De norska och finska lagen har inte nått upp till de svenska och ryska, helt klart. Frånsett 1976 när finska OLS Uleåborg skrällde och vann finalen mot VSK.

Annars har segrarna alltid kommit från Sverige eller Ryssland. 33 gånger har ett svenskt lag segrat och 12 gånger har segern gått till Ryssland.
Om man jämför kvaliteten på årets World Cup med tidigare år så är de publikdragande lagen och stjärnorna fler nu än någonsin.

Villa är regerande cupmästare och blir säkert svårslaget. Västerås, Edsbyn och Hammarby är en spännande trio. Utöver dessa fyra finns exempelvis Bollnäs med nyförvärvade stjärnor som Daniel Mossberg och Christoffer Fagerström.

Ryska slutspelet i våras bjöd på flera överraskningar och nu satsar de ”stora” lagen hårt. Neftyanik blev mästare och kommer med sitt stjärnlag med bland andra storskyttarna Artem Bondarenko och Erik Pettersson. Dynamo Moskva är ett lag i förvandling. Uralski Trubnik med nye Ilja Gratchev från Hammarby och det gamla storlaget Jenisej med Christoffer Edlund och Patrik Sjöström.

Det kommer att bli stenhårt för flera lag att gå vidare från gruppspelet i år.
Kritiken mot att det blir 20 lag mot 16 då, betyder inte den någonting? Jo, absolut. Främst måste arrangören SAIK försäkra sig om att underlaget håller för en turnering med 20 lag.

Man hade i fjol problem med isen som inte riktigt klarade att hålla högsta kvalitet. Man måste klara av att ha bra is hela turneringen. Det är av det skälet inte bra att ytterligare utöka antalet matcher i Göransson Arena.

Varför då inte flytta några matcher till exempelvis Söderhamns nya hall? När FIB och SAIK nu visat att man vågar tänka utanför boxen så vore det ett bra beslut. Då minskar man trycket på huvudarenan och i Söderhamn kan man skapa några publikmatcher om man till exempel lägger någon/några av Brobergs gruppmatcher där.

Och för motståndarlagen är det mindre än 10 mil att åka, flera lag brukar dessutom bo i Gävle och då är avståndet bara 8 mil.

Men att låta ”blåbären” AIK, Frillesås och Åby/Tjureda att delta, blir inte kvaliteten utarmad då som en del kritiker säger? Visst kan man diskutera om lag som kvalat sig till Elitserien skall ges plats i World Cup. Det var heller inte meningen från början.

Men när Jenisej anmälde sig som det 17:e laget ansåg arrangören förmodligen att det var bättre att fylla ut till 5 grupper med 4 lag i varje istället för att ha 4 grupper men med 5 lag i en av grupperna.

Turneringen har ju haft mindre kvalificerade lag varje år. När Norge deltog med 2 lag och Finland med 2 lag så var kvaliteten betydligt sämre.
AIK kan säkert dra en stor publik med sina nyförvärvade stjärnspelare som Patrik Nilsson och Pavel Ryazantsev.
”Gnaget” kan till och med skrälla i turneringen.

Årets World Cup blir den bästa turneringen någonsin.
Många kanonmatcher redan i gruppspelet och slutspelet fylls av lag med många världsstjärnor på isen.
Den saken är säker.

Mattias Bladh