Broberg besegrade AIK — efter osannolik vändning: ”Tar nog priset”

,
Broberg bandy, Broberg Söderhamn

Broberg låg under med hela 1–6 i halvtid i bortamötet med AIK. Det borde ha varit avgjort — då svarade gästerna för säsongens största vändning. Och vann med 8–7 och har därmed slutspelsdrömmen i egna händer inför slutomgången.
— En av de sjukare vändningarna man varit med om, säger Broberganfallaren Martin Söderberg till Bandyfeber efter triumfen på fredagskvällen.

Det kan gå fort i bandy. Så brukar det låta och det är fullkomligt sant.
Men att som motståndare ligga under med fem bollar i pausvilan borta mot ett stjärnspäckat AIK ska knappast vara möjligt att vända.

— Ja, det känns osannolikt. Vi bestämde oss i paus för att försöka vinna andra halvlek. Så vi ”smygkämpade” och helt plötsligt var vi i ledning, säger en mycket belåten Martin Söderberg efter matchen.

Jo, AIK:s stora ledning krympte undan för undan på ett häpnadsväckande vis sista 45.
När Magnus Fryklund pangade in 4–6 på hörna i den 65:e minuten tog AIK en efterföljande timeout.
Det hjälpte föga för att stoppa blödningen.

Söderberg kvitterade

Erik Jonsson nätade till 5–6, återigen via hörna, och Martin Söderberg själv prickade in 6–6 i matchminut 82 — i sekvensen efter att hemmalaget bränt en straff.

Adam Wijk satte sedan 7–6 i 90:e minuten innan AIK:s Kalle Lempinen kvitterade till 7–7 i andra tilläggsminuten.
Då frälste Jonas Nygren Broberg 28 sekunder ifrån slutsignalen med ett fräsande skott från straffområdeslinjen i ”högerinnerposition”.

Lite ifrån jublade Martin Söderberg högt med armarna i luften.

— Ett oavgjort hade inte hjälpt oss något, så vi bestämde på en hörna i slutet att vi måste gå för vinst. Fantastisk prestation av Nygren och glädjen var total, säger han.

AIK var ett slaget lag och Broberg en vinnare i slutspelsracet.

Jag kan tänka mig att glädjen var ganska stor i omklädningsrummet efteråt?

— Ja, det kan man lugnt säga. En av de sjukare vändningarna man varit med om.

Ja, har du varit med om någon liknande vändning på seniornivå?

— Oj, vi har nån skaplig vändning mot Saik i nån slutspelsmatch för många år sedan. Men den här tar nog priset.

Segern innebär att Broberg klev upp på nionde plats i tabellen. Ett optimalt läge inför slutomgången där det ska avgöras om det blir slutspel eller inte.

— Det är klart. Nu har vi allt i egna händer vilket såklart känns bra, säger Söderberg.

Broberg kommer drabba samman med Motala på tisdag. Då på hemmais. Vinnaren kommer kunna kvittera ut en åttondelsfinalbiljett.

— En helt avgörande fajt. Så det blir som en slutspelsmatch.

Spelar Broberg slutspel denna säsong?

— Det är klart vi tror på slutspel.

Mattias Bladh

AIK–Broberg 7–8 (6–1)

Mål: 1–0 (3) Kalle Lempinen, 2–0 (7) Tobias Nyberg, 2–1 (11) Martin Söderberg (Rasmus Linder), 3–1 (14) Alan Dzhusoev, 4–1 (15) William Arvidsson, 5–1 (25) Alan Dzhusoev, 6–1 (45+2) Erik Pettersson, straff, 6–2 (57) Erik Jonsson (Vadim Arkhipkin), 6–3 (64) Vadim Arkhipkin (Tatu Ässämäki), 6–4 (65) Magnus Fryklund (Vadim Arkhipkin), 6–5 (69) Erik Jonsson (Fritiof Hagberg), hörna, 6–6 (82) Martin Söderberg (Henrik Rehnvall), 6–7 (90) Adam Wijk (Jonas Nygren), 7–7 (90+1) Kalle Lempinen (Alexandr Kim), 7–8 (90+4) Jonas Nygren (Rasmus Linder).
Hörnor: 11–5.
Utv, AIK:- Broberg: 2×10.
Domare: David Eneland.