Elitseriernas säsongsstarter nalkas

Det dröjer fortfarande ett par veckor innan den svenska bandysäsongen drar igång. Först ut är herrarna och två veckor senare startar damerna. Både på herr- och damsidan vilar det stora förväntningar på de regerande mästarna. Ska de lyckas behålla sina titlar eller kommer de andra klubbarna att se till att det blir ett tronskifte?

Edsbyns IF jagar egen andraplats

Edsbyns IF hade en fantastisk föregående säsong. När de vann finalen och blev svenska mästare var det deras tjugoandra raka matchseger. SM-guldet är klubbens tolfte och det tar dem till en delad andraplats, med IFK Uppsala, i tabellen över antalet vunna titlar. Västerås SK leder tabellen med tjugo titlar. Edsbyn har gjort få ändringar i A-truppen under sommaren. Redan efter SM-guldet förlängde klubben med Stefan Asikainen (lagledare), Klas Elvinsson (materialförvaltare) och Bengt Ryhed (fysioterapeut). Däremot valde den assisterande tränaren, Oscar Jonsson, att tacka för sig efter två år. Han kommer inte att gå till en annan klubb utan har valt att lägga tränarkarriären på hyllan, för tillfället. Oscar ersätts av Mats Hammarström, som själv har spelat 323 matcher för klubben.

Herrarnas elitserie startar den 23 oktober, varav Edsbyns kommer att möta Motala på hemmaplan. Rättigheterna för att visa Elitserien innehas av Viasat och Sportbladet. Finalerna kommer däremot att fortsätta att visas av SVT. William Hill har spelen på odds online och uppdaterar sin sportlista allt eftersom seriestarter och matcher närmar sig. Oddsen är tillgängliga från flera enheter, vilket innebär att bettare kan spela på odds direkt från Studenternas IP, där bandyfinalerna spelas, eller hemma från tv-soffan.

Fler matcher i damernas serie

Damernas elitserie börjar några dagar efter herrarna. Den 7 november ställs de åtta lagen mot varandra och grundserien kommer att ha ett helt nytt upplägg. Istället för att grundserien består av 14 matcher kommer 17 matcher att spelas. De åtta lagen är indelade i två grupper. Alla lag möter varandra på hemmaplan och bortaplan, men lagen i respektive grupp kommer också att möta varandra i ytterligare en match. Det här är på begäran av klubbarna, som vill se fler matcher och öka spänningen.

Höga förväntningar vilar på de regerande mästarinnorna Västerås SK. Med ett superår bakom sig, då de utsågs till världens bästa bandylag efter sin seger i World Cup, hoppas de kunna ta sitt tredje raka SM-guld. VSK kommer att börja säsongen på bortaplan och ställs mot Skirö AIK.

Nya regler 20/21

Som tidigare år har ett antal nya regler införts. Bland annat har klubbornas maxmått ökat med 3 cm (till 130 cm) och mål- samt utkast måste tas emot utanför straffområdet. Den största ändring är att en förlängning kommer att spelas om ställningen efter ordinarietid är oavgjord. Sju mot sju spelare kommer att mötas i en match på 10 minuter där det första laget att göra mål vinner. Det här har fått kritik från några klubbar, eftersom det innebär att det inte längre går att få poäng vid oavgjort. Ändringen gäller både herr- och dambandyn.

Hög press, nya regler och längre klubbor. Säsongen 20/21 kommer förhoppningsvis att bjuda på extraordinär bandy och det återstår att se om mästarlagen kan behålla sina titlar.