Fansens fina gest till klackledaren: ”Otroligt tacksam”

,
Andreas Sonefors, klackledare i Bollnäs, riskerade missa första semifinalen mot Villa, supportrarna ordnade privatflyg, löste kostnaden

Klackledaren Andreas Sonefors syns och hörs alltid på Bollnäs matcher. Men nu riskerade han att missa första semifinalen borta mot Villa imorgon då brorsdotterns dop krockade rejält med supporterbussens avfärd. Då klev fansen in — och löste kostnaden för ett privatflyg till Lidköping.
— Jag tolkar det som att de verkligen vill ha mig på plats för att leda klacken, säger Sonefors till Bandyfeber.

En stor profil på läktaren när Bollnäs spelar sina matcher. Så kan vi beskriva Andreas Sonefors utan att överdriva det minsta.
41-åringen är klackledaren som både syns och hörs när Bollnäs lirar sina bandymatcher.
Den tolfte spelaren helt enkelt och en viktig pusselbit för att dra igång fansen när det behövs som mest.

Givet var förstås att Sonefors skulle vara på plats i Lidköping i morgon då Bollnäs spelar första semifinalmatchen mot Villa.
Problemet: brorsdotterns dop börjar klockan 13 samma dag och supporterbussen lämnar Bollnäs 11.30.
Med andra ord en stor risk att gå miste om bandyfesten.

— Har haft panik över det faktum att jag skulle missa matchen. Jag vill ju såklart vara på plats för att få igång klacken och hjälpa laget. Jag började räkna på resetips med bil men det hade blivit väldigt tajt även om jag kört ”GTA-style”. Jag fick då idén att försöka hitta någon som kunde flyga mig till Lidköping med helikopter eller ett flygplan. Det var tydligen inte så lätt den här tiden på året, säger Andreas Sonefors.

Men efter idogt arbete tillsammans med fallskärmshopparen Andreas Frisk så lyckades Sonefors vaska fram både pilot och privatplan.
Kostnad: drygt fem tusen spänn för en flygtur till Lidköping i god tid innan avslag.

Efter en personlig vädjan i ett Facebook-inlägg om ekonomisk stöttning så trillade pengarna in fort.

— Det ekonomiska löstes på 40 minuter. Avgiften på 5 400 kronor samlades in av bollnässupportrar, säger Sonefors.

— Nu hoppas vi bara att vädret tillåter oss att lyfta på lördag eftermiddag…

Vad säger du om engagemanget från bollnäsfansen på din uppmaning?

— Otroligt tacksam över uppslutningen. Jag tolkar det som att de verkligen vill ha mig på plats för att leda klacken.

Ja, folk har sagt till mig att du är en sådan som verkligen kan få folk att vakna i klacken. Är det en korrekt beskrivning?

— Ja, men det stämmer väl. Jag har ju varit med ett tag nu och är välkänd. Jag älskar känslan att stå framför bollnäspubliken och känna trycket i bröstet. Få ge av min energi och engagemang till publiken och se hur det smittar av sig. Jag känner att jag gör skillnad på läktaren och det är väl det och all kärlek och uppskattning jag får från både supportrar, spelare och ledare som gör att man fortfarande håller på. Samt att man vill avsluta snyggt med ett SM-guld såklart.

Hur många bollnässupportrar uppskattar du kommer till Lidköping?

— Det rullar en busslast med 50 supportrar, ett flygplan med minst en supporter… Sen skulle jag tro att det kommer en del bilar också. Men om jag skall uppskatta så kanske mellan 70-100. Jag hoppas verkligen att alla bollnässupportrar som kan tar sig till Lidköping för att stötta Giffarna på lördag.

Till sist; vad tror du om era chanser i semin mot Villa?

— Jag tror vi har riktigt bra chanser att slå ut Villa. Kommer vi upp på den nivå vi vill och kan vara på så kommer inte Villa att kunna slå oss. Våra bärande spelare kommer att leda oss mot SM-finalen och det efterlängtade guldet. Jag tror att vi har en större hunger i laget än Villa. Villa är ett bra bandylag såklart, men de kommer inte att räcka till. Vi vinner med 3–1 i matcher.

Mattias Bladh