Förlust för Bollnäs i elitseriepremiären: ”Individuella misstag som blir kostsamt”

,
Bollnäs bandy, Oskar Westh Bollnäs, Bollnäs vsk bandy

Elitseriepremiären avklarad. För Bollnäs del slutade det med en förlust i tuffa bortamötet med Västerås.
— Tycker ändå vi visade i början på andra halvlek att vi ville göra match av det, säger Bollnäs Oskar Westh till Bandyfeber efter 1–5-nederlaget.

En lång försäsong är till ända. På fredagskvällen drog herrarnas elitserie igång med en fullspäckad omgång.

Bollnäs fick Västerås — borta – på sin lott i premiären och fick lämna isen som förlorare.

Lättare uppgifter kommer komma framledes, men ett nederlag är förstås aldrig roligt.

— Vi gör en bra insats och var med ganska länge i matchen, några individuella misstag som blir kostsamt i slutet av första när de fick göra 3–1 och 4–1. Kändes tråkigt med 4–1 i paus faktiskt, säger Bollnäs Oskar Westh.

ANNONS

Tar vi det från början så var, mycket riktigt, Bollnäs med i matchen en bra bit in i första halvlek.

VSK tog ledningen och ökade på sin ledning till 2–0 strax före halvtimmen.
Hemmalaget satte ganska bra tryck på Bollnäs här men Erik Persson var utmärkt i målet.

I stället kom så viktiga 1–2-reduceringen för Bollnäs i matchminut 37 när nyförvärvet Hans Andersson satte en isare utifrån, som helt ställde VSK-målvakten Henrik Kjellsson.

Tremålsunderläge i halvtid

Ett bra resultat att ta med till pausvilan — men två raka grönvita mål ganska tätt inpå varandra satte Bollnäs i ett 1–4-underläge efter första 45.

Psykologiskt inte det bästa att ta med sig in i omklädningsrummet.

— Ja, det blir jobbigt såklart men tycker ändå vi visade i början på andra halvlek att vi ville göra match av det och vi kan kanske få in någon mer boll, säger Oskar Westh.

Andra halvlek bjöd på ett mål och det var VSK, som svarade för det.

Erik Persson vass

Men siffrorna hölls nere då VSK brände en hel del chanser. Och Bollnäs målvakt, Erik Persson, ska nämnas i sammanhanget.

— De skapade ju mycket lägen och Erik fick göra några riktigt bra räddningar. Vi försökte och skapade några halvlägen sådär. Vi skulle ha satt dit någon hörna eller något enkelt mål. Då tror jag det hade kunnat bli lite match av det i slutet, säger Westh.

Som blev poänglös i premiären, men hade en del fina aktioner.

— Kändes ganska bra idag (läs: fredag), men vi jobbar fortfarande på att bli bättre och tyngre över 90 minuter.

Premiären avklarad för Bollnäs. Oskar Westh menar att laget kan ta med sig en del från matchen, trots förlusten.

— Finns mycket bra saker att ta med oss. Första halvlek kontrollerar vi ganska bra. Vi är på rätt väg, säger han.

Mattias Bladh

Västerås–Bollnäs 5–1 (4–1)

Målen: 1–0 (5) Jesper Jonsson, 2–0 (29) Robin Andersson, 2–1 (37) Hans Andersson (Erik Persson), 3–1 (38) Magnus Joneby, hörna, 4–1 (43) Martin Landström, 5–1 (82) Daniel Johansson, hörna.

Broberg–Motala 3–5 (3–3)

Mål, Broberg: Jonas Engström, Martin Söderberg, Fritiof Hagberg.
Motala: Jonas Enander 2, Elias Gillgren, Philip Florén, Albin Rohlén.
Publik: 850.

Kommentar: En urstark seger för östgötarna och kanske något överraskande. Broberg hade 3–1 och spelade riktigt bra i första halvlek där man ägde taktpinnen mycket. Men Motala kom tillbaka via mål av Jonas Enander och Philip Florén. Hemmalaget ägde stundtals spelet ganska mycket i andra halvlek men Motalas försvar stod pall på ett utmärkt sätt. Och var effektivt med två blytunga mål sista 45, som gav segern till Motala.

Edsbyn–Frillesås 6–4 (4–0)

Mål, Edsbyn: Jonas Edling 2, Oscar Wikblad, Samuli Helavuori, Marius Åström, Mattias Hammarström.
Frillesås: Fredrik Johansson 3, Gustav Friman.
Publik: 1 395.

Kommentar: Inga överraskningar här. Edsbyn vann mot Frillesås men gjorde ingen toppinsats, sett till det lag man förfogar över. Per Hellmyrs svarade för tre assist och visade att han kommer bli mycket betydelsefull för ”Byn” i vinter. Notervärt är att Marius Åström gjorde sitt allra första elitseriemål. Inte illa. Grattis!

Rättvik–AIK 0–7 (0–4)

Målen: Isac Karlsson 3, Erik Pettersson, Alan Dzhusoev, Kalle Lempinen, Jesper Hvornum.
Publik: 704.

Kommentar: Inga överraskningar här heller. Nykomlingen Rättvik mot tippade topplaget AIK blev som förväntat. Det är inte mot AIK som Rättvik ska ta poäng av. Notervärt är att Isac Karlsson svarade för ett hattrick och mycket glädjande kunde vi se storstjärnan Erik Pettersson på isen igen.

Tellus–Vetlanda 5–6 (1–2)

Mål, Tellus: Markus Wikman 2, Tobias Björklund, Filip Lydén, Fredrik Larsson.
Vetlanda: Filip Bringe 3, Joakim Andersson 2, Emil Fedorov.
Publik: 363.

Kommentar: Vilket drama. Filip Bringe blev matchhjälte för Vetlanda i allra sista minuten. Pang upp i nättaket. Ridå. Annars bjöd Tellus smålänningarna på hårt motstånd i den här matchen. Och var alltså snubblande nära poäng. Starkt.

Sandviken–Hammarby 7–6 (3–4)

Mål, SAIK: Hannes Edlund 2, Linus Forslund, Oscar Stadin, Joakim Bergman, Daniel Berlin, Dennis Henriksen.
Hammarby: Pontus Nordenfors 2, David Jansson 2, Kasper Milerud, Lucas Dalin.
Publik: 1 698.

Kommentar: Det blev ordentlig match av det här. Hammarby bjöd på rejält motstånd mot tippade topplaget SAIK, som har stått för en rad vassa prestationer under försäsongen. ”Bajen” hade faktiskt ledningen med både 4–3 och 5–4 i matchen. Men SAIK fick sista ordet när Dennis Henriksen satte avgörande målet i den 83:e minuten. Detta via ett långskott där Filip Mörkdal fick kapitulera i målet.

Örebro–Villa 2–15 (1–8)

Mål, Villa: Christoffer Edlund 8, Alexander Härndahl 2, Tim Persson 2, Martin Karlsson, Joel Broberg, Felix Pherson.
Publik: 535.

Kommentar: Aj, aj, Örebro … 2–15 mot Villa var inga snygga siffror. Det rann iväg det här och de regerande mästarna med Christoffer Edlund i spetsen — karln gjorde åtta (!) mål, Å-T-T-A mål — gav ÖSK en bandylektion. Nej, det är så klart stor skillnad mellan dessa lag och Villa är alldeles för bra. Ingen skam att förlora mot kanske världens bästa bandylag för tillfället. Det är inte västgötarna som ÖSK ska ta poäng av i elitserien. Men femton mål i baken och att det rann iväg ordentligt är nog inget ÖSK är nöjt med.

Vänersborg–Sirius 6–4 (3–2)

Mål, Vänersborg: Niklas Holopainen 3, Emil Viklund 3.
Sirius: Ted Bergström 2, Albin Thomsen 2.
Publik: 1 731.

Kommentar: En underhållande match i Arena Vänersborg inför fina 1 731 åskådare. Vänersborg hade ganska bra koll på händelserna tills första dubbelutvisningen tidigt i första halvlek. Sirius nyttjade tillfället, kvitterade och tog även ledningen. Men Niklas Holopainens två mål innan paus gav 3–2 inför sista 45 och energi inför andra halvlek. En andra halvlek som Vänersborg gjorde riktigt bra och vann i slutändan rättvist.