”Kommer bli mycket nötande där”

,
frillesås bandy, frillesås bk, Gustav Friman

Han beskrivs som en blivande A-landslagsspelare. Frillesås mittfältare, Gustav Friman, 19, är stortalangen som tog stora kliv förra säsongen.
I vinter hoppas han kunna ta ytterligare steg i sin utveckling på isen där ett förbättrat skott ligger på prioriteringslistan.
— Ha, ha — ja, det kommer bli mycket nötande där, säger Friman till Bandyfeber.

Det blev på många sätt en succésäsong för Frillesås store talang Gustav Friman förra säsongen. Spelmässigt visade 19-åringen (fyller 20 år den 7 augusti) framfötterna och vi kan med fördel säga att han stod för ett genombrott.

Med ett utgående kontrakt så fanns det lockrop från andra elitserieklubbar, men mittfältaren, som i slutet av maj blev uttagen i den preliminära P21-truppen till VM i Finland, valde till slut att förlänga med Frillesås.

— Med mitt bandyspelande så tänker man på sin egen utveckling. Jag fyller 20 år i sommar och har förhoppningsvis en lång tid kvar på min bandykarriär. Jag är övertygad om att Frillesås är den bästa miljön för mig för att fortsätta utvecklas, säger Friman.
KakserviceANNONS
Men det var inget lätt beslut.
Långt ifrån.
Friman berättar att det var väldigt många saker som han fick ta hänsyn till när han skulle bestämma sig.

Och säga nej till klubbrepresentanter var inte helt enkelt.

— Det var en väldigt speciell tid runt mars-april när representanter från olika klubbar ringde, visade sitt intresse på ett vänligt sätt och sedan behövde man tacka nej. Det är såklart en del av idrotten och spelreglerna som vi har.

— Det blev nästan så pass tufft så att man låste in sig själv i sin egen mentala bubbla utan att komma fram till någonting. Men nu har jag tagit ett beslut som jag är nöjd och glad över och ser fram emot kommande säsong.

frillesås bandy, frillesås bk, Gustav Friman

Foto: Gert Holmér. Gustav Friman valde att stanna i Frillesås. ”Den bästa miljön för mig att fortsätta utvecklas”.

Frillesås går in i en ny säsong med en närapå intakt trupp. Jesper Norrman har lämnat för Tellus men klubben har värvat Johannes Gustavsson (Boltic), Markus Fremstad (Stabaek) samt återvändande Jakob Jenefeldt (Vänersborg)

Den sistnämnda en riktig kvalitetsvärvning. På ledarsidan återfinns Jesper Larsson, som värvats från Vänersborg.

Gustav Frimans betyg på lagets silly season?

— Jag kan inte ge den annat än ett väldigt bra betyg. Jag vet vilket stort hjärta det finns i denna föreningen och hur många som lägger ner kopiösa mängder tid för att gynna föreningen på något sätt. Frillesås har alltid satsat på ett hållbart ekonomiskt vis och att vi lyckas behålla hela Frillesås-familjen i stort sett intakt bevisar bara vilken fin förening och gemenskap som vi delar, säger han.

— Jag vet att samtliga nyförvärv kommer komma in på ett bra sätt i föreningen och truppen, kommer bli grymt.

Är ni starkare i år jämfört med förra säsongen?

— Jag vill tro det. Vi har fått många positiva injektioner med bland annat Jesper Larsson (huvudtränare) som kommer ge en tydlighet och proffsighet från ledningen. Sedan får man väl inte göra annat än att hoppas att vi kan rita dit fler tecken i poängkolumnen när serien summeras. Men min känsla är väldigt god.

Tre lag åker direkt ur — vad talar för att ni inte blir en utav de lagen?

— Jag hoppas att vår rutin från matcher i ett lite högre tempo gentemot allsvenska lagen kan ge oss en fördel, att vi spelat tillsammans under en lång tid med en låg spelaromsättning. Många lag har tappat spets och bredd, vi har fått in båda.

Den rikare erfarenheten av elitseriespel är alltså något som Friman pekar på blir värdefullt när det gäller att säkra nytt kontrakt.

— Viktigast tror jag är att vi har lärt oss av våra säsonger i elitserien och har färska minnen att analysera. Vi är redan inne och pratar om hur vi skall vakna till och plocka poäng innan jul vilket vi inte lyckades så bra med förra året. Så jag vill hoppas att vi ligger steget före i våra planeringar och förberedelser för kommande säsong.

Och hur var det då med skottet?
Jo, Gustav Friman har inte gjort någon hemlighet av att han vill förbättra bössan för att bli en än mer komplett bandyspelare…

— Ha, ha — ja, det kommer bli mycket nötande där. Har ju proffsig hjälp med Matte Johansson (spelande tränare) som kollar klubbor och material med mig för att hitta bättre förutsättningar med sving, bollträff och liknande. Jag har fått höra på nästan samtliga rinkpass hittills i sommar av Jesper Larsson att idag skall jag fokusera på att skjuta istället för att dra hela vägen. Sakta men säkert så går även det framåt vill jag tro.

Mattias Bladh