Stor genomgång — av alla lag: ”Kan bli hur bra som helst”

,
Frillesås, SAIK, Fredrik Brandin.

KRÖNIKA När vi nu börjar närma oss juletider tänkte jag sammanfatta lagens insatser så här långt in i säsongen. Detta gör jag i alfabetisk ordning.

Bollnäs

Trots att Bollnäs fortfarande huserar ute på klassiska anrika Sävstaås när man tränar och spelar sina hemmamatcher tycker jag att Bollnäs har gjort en riktigt bra första halva av serien.

Man har lyckats få ihop en härlig blandning av unga och äldre spelare som så här långt har dragit åt samma håll. En stor anledning till denna framfart är enligt mig att man inför den här säsongen fått in Sveriges bästa tränare, Svenne Olsson.

Att Svenne har erfarenheter som spelare, ledare och klubbchef samt att han idag har huvudansvaret för det svenska bandylandslaget visar bara på att han sitter inne med en hel del kunskaper inom sporten.

Jag är övertygad om att Svenne och hans mannar tar sig till ett slutspel, och väl där kan giffarna ”skrälla” sig vidare till minst en semifinal om man får allt att klaffa och vara fri från skador på sina nyckelspelare, Westh, Helavuori, Hellmyrs, Milerud, Mickelsson och Nilsson samtidigt som de mindre namnkunniga spelarna tar ett kliv till i ett slutspel.

Broberg

I september månad blev Broberg bäst i Hälsingland när man vann DM efter att ha besegrat Edsbyn med 7-5 i finalen. Nu är det december och man är sämst i Hälsingland och enligt mig också seriens största besvikelse så långt.

Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att Broberg skulle ligga så långt ner i tabellen som de gör nu med tanke på vilka spelare som finns i truppen. Men vad jag har hört och kunnat läsa mig till så har laget haft stora skadebekymmer på sina nyckelspelare vilket gjort att man inte fått någon kontinuitet och flera spelare har blivit placerade på nya och ovana positioner.

Så länge Broberg har spelare på skadelista bör man först och främst försöka se till att vinna matcherna mot lagen som man har efter sig i tabellen. När man sedan får tillbaka sina spelare är det dags för Broberg att visa lite attityd och hjärta för klubben om man skall lyckas ta sig till slutspel.

Jag tror att Broberg tillslut ändå kommer att reda ut hela denna situationen och tar sig till slutspel och får börja med att spela åttondelsfinal. Här känner jag dock att det kan ta stopp för hälsingelaget beroende på vilket lag som står på andra sidan. Men som sagt, allt kan hända i ett slutspel och det återstår att se vad Broberg hittar på.

Edsbyn

Dom regerande svenska mästarna tycker jag har inlett säsongen så här långt med att blanda och ge, tycker inte alls att dom ser lika vassa ut som de gjorde i slutet av förra säsongen (slutspel och finalen).

Drivet och farten som man då visade upp tycker jag har avtagit, för när till och med den snabbskrinnande finländaren Thomas Määttä inte flyger fram lika ofta över planen får mig att fundera vad som händer? Samtidigt har också Edsbyn haft lite skador på några nyckelspelare.

Dock är ju inte bandy en one man show utan det krävs att flera spelare kliver fram och vågar misslyckas. Just nu känns det som att Edsbyn har fallit tillbaka till sitt spel där man sätter full fart framåt via en kant och sedan söker man en hörna så snabbt som möjligt då man vet att man har ett mycket starkt skytte att tillgå.

Självklart ska man utnyttja sina styrkor som man har via hörnor när inte spelet kuggar i fullt ut, men om man nu inte hittar tillbaka till det tidigare spelet kommer nog Edsbyn få det väldigt hett kring öronen i ett slutspel. Mitt tips blir att Edsbyn ryker i en semifinal.

Falun

Gamla klassiska Falu BS är tillbaka i högsta serien igen, riktigt roligt tycker jag.
Frågan är om de själva tycker det är lika roligt att vara tillbaka?

Falun har ett lag med många yngre spelare som går en ljus framtid till synes samtidigt som man har några äldre icke namnkunniga spelare i truppen. Och med facit i hand så här långt in i seriespelet kanske man inte riktigt var redo för att ta sig an elitserielagen denna säsongen?

Om inte Falun ska åka ur elitserien krävs det att man lyckas vinna mot lagen som ligger i närheten av dom i tabellen och att man sedan kanske kan stjäla några poäng av lagen som ligger på den övre halvan av tabellen.

I slutändan tror jag ändå inte att Falun är det lag som åker direkt ur elitserien utan att man blir ett av de två lagen som får kvala sig kvar i den högsta serien eller att man har spelat färdigt när den sista omgången är spelad.

Frillesås

Här har vi ytterligare ett nytt ansikte i elitserien, roligt att det har tillkommit ett till västkust lag i form av Frillesås. Som jag skrev i en tidigare krönika så fick Frillesås inleda säsongen med att spela fem matcher på bortaplan på grund av att man inte lyckades få till en spelbar is på Sjöaremossen.

Man har inte heller lyckats rosa marknaden som Hallands första lag i den högsta serien när man har placerat sig i den lägre regionen. Och jag tror att Frillesås kommer att befinna sig där nere fram till sista omgången är färdigspelad.

Jag tror att Frillesås blir ett lag som får kvala sig kvar i högsta serien på grund av att inte den där rutinen finns där. Men i ett kval kan allt hända och jag skulle inte bli förvånad om Frillesås även spelar i elitserien säsongen 2019/2020.

Hammarby

Här har vi ett lag som inte riktigt heller har fått alla pusselbitarna på plats ännu. Trots att Hammarby tappade några spelare inför den här säsongen så tycker jag att man fick behålla själva stommen som består av en hel del namnkunniga spelare.

Trots detta tycker jag att Hammarby inte ser lika vassa ut som föregående säsong, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som inte klaffar. Är det en polsk riksdag i omklädningsrummet? Har spelarna olika ambitionsnivåer? Är det för mycket som händer i föreningen som påverkar spelarna i laget?

Oavsett vad det handlar om är det på planen som det viktigaste jobbet måste ske om klubben vill ta sig direkt till en kvartsfinal och slippa spela åttondelsfinaler.

Kanske kommer allting avgöras i den absolut sista omgången om det blir åttondelsfinal eller kvartsfinal? Det kommer i alla fall krävas att flera spelare än Fagerström, Jonsson, Pizzoni Elfving och Gilljam kliver fram om man ska slippa åttondelen. Mitt tips blir att Bajen åker ut i kvartsfinal.

Motala

Antingen så har Motala spelat färdigt eller så har man krigat sig fram till en åttondelsfinal när serien är slut. Motala är såhär långt in i serien det lag som kryssat flest matcher, och fortsätter man att plocka en poäng hit och dit så kan det mycket väl bli åttondelsfinal.

Om jag inte är helt fel ute nu så är Motala det lag i elitserien som har den absolut lägsta medelåldern, men dessa ynglingar har gjort det helt ok än så länge med tanke på deras rutin osv.

Lyckas ”grabbarna” ta sig till en åttondelsfinal i elitserien ska man enligt mig vara jävligt nöjda med sin prestation. Men i ett eventuellt slutspel tror jag att det tar stopp direkt, om de inte läser detta och vill bevisa motsatsen.

Sandviken

Efter att ha avsluta fjolårssäsongen på sämsta tänkbara sätt genom att få stryk i en SM-Finalen med 4-0 mot Edsbyn borde det finnas en hunger av revansch hos Saik spelarna.

Denna revansch lusta har man visat upp under försäsongen genom att man lyckades ta sig till final i både Svenska Cupen och World Cup men tyvärr för deras skull fick se sig besegrade i båda finalerna.

Nu har man släppt dessa förluster och man är inne i seriespelet och Sandviken är som alltid med där uppe i toppen av tabellen, nu är det bara en fråga om på vilken plats man hamnar på när serien är färdigspelad.

Att Saik kliver direkt in i en kvartsfinal är det inget snack om enligt mig, och om man sedan tittar på statistiken så är chansen rätt stor att de också går vidare till en semifinal men där kan det bli semester för Saik spelarna om man inte visar tillräckligt med hjärta och kämparglöd.

Sirius

Frågan är om det även under nästa säsong kommer spelas elitseriebandy på studenterna i Uppsala? Hittills ser det i alla fall ut som så då Sirius i skrivande stund ligger på en elfteplats i serien vilket innebär att man även nästa säsong kommer att spela i elitserien, men att man får ta semester när alla seriematcher är färdigspelade.

För Sirius del tror jag att man är rätt så nöjda med att hålla sig kvar i elitserien med tanke på den speltrupp man har att tillgå, men det är ju alltid roligare att förlänga säsongen med ett eventuellt slutspel.

Dock är jag ganska övertygad om att så inte blir fallet för Uppsalalaget, om nu inte av lagen ovanför dom gör en dålig andra halvlek av säsongen samtidigt som Sirius fortsätter att vinna sina måstematcher mot lagen som jagar dom bakifrån.

Skulle dom nu mot all förmodan lyckas ta sig till ett slutspel så är jag i alla fall ganska säker på att Sirius får lägga sina klubbor och skridskor på hyllan efter åttondelsfinalen. För oavsett vilket lag Sirius ställs mot i en eventuell åttondelsfinalen tror jag att deras motståndare är ett bättre lag som vinner över Sirius.

Tellus

Inför säsongen 2016/2017 tackade Tellus ja till en gratisplats i elitserien när inte Kungälv fick någon elitlicens och Tellus var laget som stod närmast på tur.

Sedan dess har Tellus på ett eller annat sätt lyckas hålla sig kvar i elitserien, men jag är rätt säker på att Tellus inte kommer spela i elitserien nästa säsong då man i skrivande stund ligger sist i tabellen med ynka en poäng på kontot. Men om man tittar på Tellus resultat så här långt in i serien så har man kunnat haft något poäng till då man har förlorat tre matcher med uddamålet.

Att Tellus inte har några namnkunniga spelare i truppen kanske inte är så konstigt med tanke på att större delen av lagets spelare får betala från egen ficka för att spela elitseriebandy. Och med tanke på vad det kostar att spela bandy på elitnivå idag tycker jag att spelarna i Tellus ska hyllas för sin insats vid sidan av planen då man genom detta verkligen visar hur mycket man brinner för sporten och för klubben oavsett vad det kostar.

Om nu Tellus åker ur elitserien ställer jag mig själv två frågor, den första är om vi någonsin i framtiden får se Tellus spela bandy på högsta nivå igen? Och den andra frågan är om detta kanske blir slutet för Tellus bandy eller om man även i framtiden lyckas behålla eller hitta spelare som är villiga att betala för att spela bandy.

Vetlanda

Efter att ha tappat sina stora stjärnor och poängplockare från förra säsongen, Johan Löfstedt och Joakim Andersson till Villa Lidköping inför den här säsongen har man ändå gjort det ganska bra och man har placerat sig i mitten av tabellen.

Att det gulsvarta laget från Småland kommer att få fortsätta spela ett slutspel efter seriespelet tvivlar jag inte en sekund på, frågan är bara om man får börja med en åttondelsfinal eller kvartsfinal?

Jag tror att Vetlanda får börja spela åttondelsfinal men där kan man mycket väl spela sig vidare till en kvartsfinal. Men sedan ska det mycket till om man ska ta sig vidare till semifinal, så mitt tips är att det hela stannar vid en kvartsfinal för Vetlanda denna säsong.

Villa-Lidköping

”Villa men inte kunna” är ett ordspråk som har förknippats med Villa Lidköping en längre tid efter att man aldrig har lyckats prestera när det verkligen gäller och man har aldrig lyckats vinna det där SM-Guldet som man saknar så mycket i föreningen.

Efter värvningarna av Johan Löfstedt och Joakim Andersson från Vetlanda inför den här säsongen har ju inte förväntningarna minskat på Villa. Nu har man bevisat på försäsongen att man kan vinna stora matcher när det verkligen gäller när man lyckades vinna World Cup. Dock tror jag att det krävs att Villa Lidköping vinner ett SM-Guld för att bandyfolket ska sluta säga, Villa men inte kunna.

Och så här långt in i serien ser det bra ut då man i skrivande stund ligger högst upp i tabellen, men Villa är och kommer att vara ett jagat byte resten av säsongen som många lag vill sätta käppar i hjulet för. Vi får helt enkelt se hur Villa presterar i ett slutspel i februari och hur långt det räcker.

Vänersborg

I skrivande stund hittar vi Vänersborg på en femteplats i tabellen, detta trodde jag aldrig när säsongen drog igång med tanke på att deras försäsong inte riktigt gick som på räls. Jag nämnde tidigare att jag trodde tränaren Holopainen skulle få sparken innan säsongen drog igång men Vänersborg har verkligen visat tålamod i den frågan och det verkar ju ha varit ett rätt beslut.

Men eftersom att serien är så pass jämn den här säsongen krävs det att Vänersborg fortsätter prestera på en hög nivå om man ska lyckas ta sig direkt till en kvartsfinal och slippa åttondelsfinalen.

Om detta ska bli fallet så tror jag att flera spelare måste börja leverera, man kan inte bara förlita sig på att Hedqvist, Viklund och Öhrlund står för målproduktionen. Det kanske fungerar för att ta sig till ett slutspel men väl där måste flera spelare vara med och dra tåget framåt.

Även om Vänersborg har överraskat mig och kanske några andra så är mitt tips att det hela tar slut i en kvartsfinal som så många gånger tidigare.

Västerås

Sist men inte minst har vi mesta mästarna från Västerås som så här långt in i serien är med där uppe i tabelltoppen och jag tror faktiskt att Västerås kan vara laget som i februari står som seriesegrare.

Inför säsongen tappade Västerås Andreas Bergwall som valde att fortsätta sin karriär i AIK och då var det säkerligen många som funderade på hur målvaktsspelet skulle se ut. Man hittade lösningen i Sirius och värvade över Henrik Kjellsson som verkligen har rosat marknaden så här långt genom att han har släppt in minst mål i hela serien.

Dessutom har de andra namnkunniga spelarna i Västerås också varit bra så hör långt in i serien. En personlig favorit som har blommat ut ännu mera denna säsong är Martin Landström som man värvade från Vetlanda inför förra säsongen. De matcher jag har sätt med Västerås har han varit en gigant, den killen kan verkligen bli hur bra som helst om han fortsätter utvecklas och ta för sig i framtiden.

Om nu inte Västerås står som seriesegrare tror jag i alla fall att man hamnar topp tre, och i ett slutspel blir man som alltid ett lag att räkna med. Vi får helt enkelt se vad den skicklige tränaren Michael Carlsson och hans mannar hittar på när slutspelet börjar.

Joakim Tillman