Svenssons ilska mot ryske linjedomaren i VM-finalen: ”Hade några fantastiska domslut”

Sverige, Ryssland, VM-final, Anders Svensson, bandy-VM

Sverige föll blytungt med 5—6 i VM-finalen mot Ryssland efter stor dramatik i förlängningen. Svenske landslagsmålvakten Anders Svensson var efter matchen riktigt irriterad — på ryske linjedomaren Sergey Beskonchin.
— Han hade några fantastiska domslut, säger han syrligt till Bandyfeber.

Efter ett enkelt och tidvis segt gruppspel samt busenkel semifinal var Sverige fast beslutet att återta världsmästartiteln från Ryssland i VM-finalen på lördagen.
Dessutom på hemmaplan i Arena Vänersborg.

Men det slutade med ett tungt baklängesmål tidigt i den andra sudden death-halvleken genom Almaz Mirgazov.
Gulddrömmen sprack och de svenska landslagsspelarna var länge kvar på isen, otröstliga.

— Bland det värsta jag varit med om i bandyväg, säger målvaktsveteranen Anders Svensson, 43, som vaktade målet i VM-finalen.

Det såg ju ändå så lovande ut med 3–1 i halvtid och sedan viktiga 4–2 via Christoffer Fagerström i den 67 minuten. Ryssland reducerade på hörna fyra minuter senare — men när Christoffer Edlund elegant satte 5–3 med dryga kvarten kvar talade mycket för en blågul seger.

— Kändes som att vi skulle fixa det när vi gjorde 5–3. Vi blev för raka i vårt anfallsspel på slutet och det passade ryssarna tyvärr, säger Anders Svensson.

Ja, Ryssland fick inte orättvist in en reducering fyra minuter senare och 5–5 kom också till slut på hörna när Yury Vikulin överlistade Anders Svensson i minut 89…

Ovisst hela vägen till slutsignalen, men i den andra tilläggsminuten på övertid hade Sverige guldläge bokstavligt talat när laget fixade en hörna.
En hörna som slogs in — men som de svenska spelarna inte fick möjlighet att nyttja då domarna aviserade att spelarna klev in för tidigt på hörnan.

Helt fel enligt Anders Svensson och flera andra spelare var också helt oförstående efter avblåsningen.

Svensson riktar kritiken mot linjedomaren Sergey Beskonchin, som han menar var den som aviserade för domslutet.

— Han hade några fantastiska domslut. Deras straff och när han blåste av vår hörna på övertid bland annat, säger han.

Straffen Anders Svensson syftar på är den som Ryssland tilldömdes i den 13:e minuten som innebar 1–1.

— Ryssen tappar skäret! Ingen klubba i närheten.

Tycker du det blivit konstiga domslut när du varit i landslaget och mött Ryssland genom åren?

— Säg så här: det var inte första gången.

En tung dag för det svenska bandylandslaget som hade ett gyllene läge att avgöra finalen med tvåmålsledningen och kvarten kvar att spela.

Simon Jansson var liksom Anders Svensson bedrövad efter finalmissen.

— Ja, det är riktigt jobbigt. Det är tomt liksom, säger han till Bandyfeber och fortsätter:

— Klart Ryssland är ett bra lag så de förtjänar guldet men det var ändå små marginaler som avgjorde matchen.

Mattias Bladh

—VM-final—

Sverige—Ryssland 5—6 (efter sudden death)

Målen: 1-0 (2) Christoffer Edlund, 1-1 (13) Evgeny Dergaev, straff, 2-1 (39) Johan Esplund, 3-1 (42) Erik Pettersson, 3-2 (63) Almaz Mirgazov, 4-2 (67) Christoffer Fagerström, 4-3 (71) Evgeny Dergaev, hörna, 5-3 (75) Christoffer Edlund, 5-4 (79) Almaz Mirgazov, 5-5 (89) Yury Vikulin, hörna, 5-6 (90+2) Almaz Mirgazov.
Hörnor: 6-5 (3-1).
Utv, Sverige: 3×10. Ryssland: 2×10.
Domare: Petri Kuusela.
Publik: 4 169.