Sveriges damlandslag — världsmästare i bandy-VM 2022 för tionde gången

Den 27 mars kammade Sverige hem sitt tionde VM-guld när de slog Norge med hela 12–0 på hemmaplan. “Guldet smakar bra, det är så sjukt kul”, sa Tilda Ström till SVT Sport efter matchen.

Det svenska damlandslaget har verkligen visat vad de gått för under årets världsmästerskap i VM för damer. Med Tilda Ström i framkant slog de först USA med 7–0 och sedan Norge, som besegrade Finland med 3–2, innan Sverige mötte dem i finalen.

De hockeyfans som spelat på oddsen och stått på svenskornas sida sedan starten av VM har verkligen haft turen på sin sida. Nu är det tyst på bandyhållet ett tag framöver, men när säsongen väl är i gång igen kan oddsspelare lägga anspråk på en Betiniabonus för att öka sina potentiella vinstchanser. Med tanke på Sveriges fantastiska prestationer kan vårt landslag mycket väl vara ett säkert kort för framtida insatser.

VM-turneringen avgjordes med målfyrverkerier från svenskornas sida

I finalen spelade bland annat de svenska målskyttarna Tilda Ström, Emelie Åkerlund, Matilda Svenler, Ida Friman, Moa Friman, Emma Ahlander och Mathilda Eklund. Matchen började med Mathilda Svenlers 1–0, och därefter avgjordes matchen med målfyrverkerier från det svenska damlandslagets sida. Fem minuter efter Matilda Svenlers mål prickade Tilda Ström totalt 7 mål.

Vid slutsignalen hade Sverige öst in 12 mål, mot Norges 0. Även om Norge till en start presterade bra, var de svenska målskyttarna något helt unikt under matchens gång och kammade hem världsmästartiteln för tionde gången. Norge tog sitt allra första VM-silver då de tidigare endast kammat hem bronsmedaljer. Så trots sin förlust mot Sveriges fantastiska landslag klarade de sig bättre än tidigare turneringar.

Betydande för dambandy i landet

I ett pressmeddelande från det svenska bandyförbundet uttalar förbundskaptenen Olle Wiberg att segern för damlandslaget betyder väldigt mycket för dambandy i stort. Att blivande kvinnliga spelare har elitspelare och stjärnor att se upp till är oerhört viktigt. Just därför är Sveriges insats i Dam-VM 2022 väldigt betydelsefullt för framtidsbygget av den svenska bandysporten. Lagkaptenen, Matilda Svenler, tillägger att hon aldrig tidigare varit med om liknande engagemang från svenska folket som under just det här mästerskapet.

Resultat från bandy-VM 2022

Nedan följer samtliga resultat från toppdivisionen under bandy-VM 2022.

Gruppspel:

Norge – USA: 4-3

Sverige – Finland: 11-2

Finland – USA: 6-3

Sverige – Norge: 7-1

Norge – Finland: 6-0

Sverige – USA: 3–0

Semifinaler

Sverige – USA: 7-0

Norge – Finland: 3–2

Bronsmatch

Finland – USA: 5–2

Final

Sverige – Norge: 12–0

Slutställning damernas bandy-VM 2022

1. Sverige
2. Norge
3. Finland
4. USA
5. Nederländerna
6. Storbritannien
7. Estland
8. Schweiz

* Detta är en annons från vår partner och inte skriven av Bandyfebers redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.