Tillman: Äntligen dags för den vackraste vintersporten vi har i Sverige

,
Elitserien, elitseriepremiären i bandy, elitseriepremiären, äntligen

KRÖNIKA Äntligen, härligt, underbart — jag skulle kunna fortsätta leta ord på hur jag känner inför det som komma skall. Man skulle kunna dra paralleller med ett litet barn som sitter framför julgranen tittande på en massa julklappar dagen innan julafton för hur jag känner mig inför elitseriepremiären.

Efter x antal timmars barmarksträning, träningsmatcher och olika typer av cuper, så är det äntligen dags för de fjorton lagen i årets upplaga av elitserien i bandy att påbörja resan mot en final och ett eventuellt firande av ett SM-Guld på Studenternas i mars månad.

Men jag tänker faktiskt redan nu sticka ut hakan och säga att jag tror det kommer stå mellan fyra lag: Villa-Lidköping, Västerås, Edsbyn och Bollnäs.
Förutsatt att alla av dessa lag klarar sig från skador. 

Detta grundar jag helt enkelt på att dessa lag har en bra trupp samt det där lilla extra som krävs för att vinna ett SM-guld. Men som jag har nämnt vid några andra tillfällen så är det ju faktiskt inte på papperet som matcherna avgörs utan på spelplanen. Självklart finns det fler lag som vill vara med och kriga om guldet, men de lagen ser jag mer som underdogs till att vinna. 

Dock tycker jag inte att vi ska gå händelserna så långt i förväg redan nu utan istället fokusera på vad som sker under fredag och lördag kväll.
När det äntligen är dags för säsongsstart för den vackraste vintersporten vi har i Sverige.

Jag kommer sia lite kring hur matcherna slutar i helgen.

***

Motala-Frillesås

De här lagen drabbades samman under World Cup i Sandviken för drygt tre veckor sedan och då blev det halländsk seger. Så här har Motala möjlighet att få till en snabb revansch men då krävs det att de blåvita grabbarna hittar tillbaka till fjolårets prestationer. Motala kommer säkerligen att bjuda upp till dans men jag tror tyvärr inte att det kommer räcka denna gången heller. Jag tippar att Frillesås vinner matchen med 4-2.

Hammarby-Åby/Tjureda

Som alltid när det gäller Bajen, så har de ju väldigt svårt att få träna på Zinken då det saknas is, vilket har lett till att laget fått flytta runt en hel del på försäsongen för att hitta träningstider på någon form av is, hockeyhall eller bandyplan.
Men förhoppningsvis finns det is på Zinken på fredagen när det är dags att ta emot elitserienykomlingen ÅbyTjureda.

Även om Bajen inte har övertygat på försäsongen så tror jag att stockholmarna vinner den här matchen ganska enkelt.
Om det nu finns någon is att spela på…
Jag tippar att Hammarby vinner med 7-2 där nyförvärvet Ted Bergström stänker in flertalet mål.

Edsbyn-Broberg 

Här har vi nog stora snackisen. Ett hälsingederby redan i första omgången.
Vilken tillställning detta kan bli, både på planen och på läktarna.
Om vi ser till hur dessa lag har presterat på försäsongen så tycker jag att Edsbyn började väldigt bra där man bland annat tog hem Svenska Cupen för att sedan övergå till att inte alls prestera i World Cup.

Därför ska det nu bli intressant att se vart Edsbyn står i dagsläget, framförallt när jag nu har sagt att Edsbyn mycket väl kan vara ett av lagen som vinner SM-guld längre fram. Tittar vi på Broberg så tycker jag ändå att de har gjort en helt okej försäsong resultatmässigt utifrån deras trupp och vilka motståndare man har stött på.

Broberg kan mycket väl skrälla i den här matchen men jag tror ändå att det blir Edsbyn som går segrande ur detta derby. Edsbyn vinner med 5-3.

Vänersborg-Sandviken 

På förhand känns den här fajten väldigt oviss då jag tycker att Saik inte har lyckats fylla luckorna efter sina tongivande spelare som man tappade inför den här säsongen. Samt att Vänersborg alltid brukar vara bra mot Saik på hemmaplan. Dessutom kommer Vänersborg från en väldigt imponerande insats i World Cup där laget precis missade slutspelet. Med detta sagt så tror jag att matchen slutar 4-4.

Västerås-Sirius

Intressant möte! Fjolårsfinalisten VSK kommer till den här matchen med ett ”silver” i Svenska Cupen och ett bra genrep i World Cup där man missade slutspelet med ett hårsmån. Vad gäller Sirius så ska det bli väldigt intressant att följa detta gäng i vinter då jag tror att de har hittat en nytändning i klubben och det finns en tydligare rollfördelning i truppen.

Trots detta så kommer Västerås att bli en svår nöt att knäcka för Uppsalalaget. Men jag blir inte förvånad om det blåsvarta gänget ger VSK en match in i det sista. Mitt tips blir 6-4.

Bollnäs-AIK 

Det här kan bli en bra tillställning. Ett Bollnäs som för tillfället är bäst i världen och ett AIK som gör sitt första framförande i den högsta serien. Att Bollnäs lyckades vinna World Cup är ett riktigt styrkebesked av hälsingelaget och jag tror att detta är någonting som de kan ha med sig som motivation in i flera matcher framöver.

Vad gäller AIK så har man verkligen inte legat på latsidan under Silly Season då man har lyckats få in en hel del världsspelare i truppen. Sen hur det har gått till tänker jag inte skriva någonting om, så har jag ingenting sagt.
Oavsett vad så finns det både spelare i Bollnäs och AIK som kan avgöra en match på egen hand och det skall bli mycket intressant att följa den här matchen på fredag.
Mitt tips blir 4-2 till Bollnäs.

Villa-Lidköping-Vetlanda 

Detta är den enda match som kommer att avgöras under lördagskvällen, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Under World Cup drabbades Villa av några skador på sina nyckelspelare (Johan Löfstedt, Martin Johansson och Petter Björling).
Självklart är detta någonting som kommer att påverka laget inledningsvis av säsongen även om Björling ser ut att vara tillbaka.

Men när Villa väl får tillbaka Johansson och Löfstedt så kommer man precis som förra säsongen bli väldigt svårstoppat. Samtidigt tror jag inte att skadorna kommer vara avgörande i den här matchen då man trots allt har ett bättre lag än vad Vetlanda har. Därför tror jag att Villa vinner med 6-3.

Avslutningsvis vill jag bara säga: let’s get ready to rumble!

Joakim Tillman