Anderstedt: Edsbyn — värdig cupsegrare

, , ,
Edsbyn Svenska cupen

KRÖNIKA Svenska cupen blev långt mer omväxlande och spännande än vad man kanske kunde tro i förväg. Det var inte många direkta skrällar, men några överraskningar både resultat- och prestationsmässigt.

Att tippa endan här turnering är ytterst vanskligt, det skrev jag i förhandskrönikan. Men också väldigt kul, inte minst för dom som får sätta krönikören på plats i feltippningens stund. Klokt nog satte jag ingen hattmåltid på spel på att tippa Villa som segrare. Men mitt tips på semifinallagen är jag ändå ganska nöjd med.

3 av 4 lag prickades in. Men jag övertolkade Västerås bleka insatser i träningsmatchandet och överskattade SAIK utifrån dess övertygande träningsmatchande.

Det är ett ganska nyformat lag med många unga spelare. Just orutinen hos flera bidrog nog till den fullständiga genomklappningen mot Motala i gruppavgörandet. Apropå genomklappning så stod Hammarby också för en sådan när Vänersborg spelade ut de grönvita med 7-1.

Jag tror att många bandyfans, Lidköpingsborna undantagna, såg ett hopp om att även mästarna Villa skulle visa sig mänskligt igen. Visserligen var laget stabilt genom hela gruppspelet med klara segrar mot Vänersborg (3-1) och Bollnäs (6-3) och en oavgjord mot Hammarby (3-3), men i semifinalen hände något.

I min förra krönika skrev jag att största hotet mot Villa kan bli Villa självt med alla tunga segerförväntningar. Och det var också Villas falska trygghet som blev lagets fall. För med en 3-0-ledning med 20 minuter kvar ska ett mästarlag inte rasa ihop totalt, även om Edsbyn alltid är bäst när det gäller.

En kul ingrediens genom hela turneringen blev de många oavgjorda matcherna och därmed sudden-avgörandena. Tre matcher i gruppspelet och båda semifinalerna. Sådant är särskilt kul för publiken, om än nervigt för lagen och fansen.

Att Edsbyn och Västerås tog sig till final är ingen överraskning historiskt sett. Lagen avancerar ofta till de stora matcherna. På de senaste 20 SM-finalerna exempelvis så har något av lagen funnits med i 14 av finalerna. Det säger en hel del.

I cupfinalen i Lidköping blev det tydligt att Edsbyn matchat bra mycket mer än Västerås på försäsongen. Laget har spelat träningsmatcher, DM-matcher i Hälsingland och turneringen Governors Cup i Khabarovsk. Det har gjort att laget är mera samkört än VSK.

Det blev aldrig någon spännande final. Efter 2-0-underläge i paus orkade grönvitt inte resa sig och ta upp kampen och Edsbyn höll obehindrat kontrollen matchen ut.Turneringens bästa lag och värdig vinnare men 5-0 var överraskande stort.

Västerås gör, trots finalförlusten, en mycket bra turnering. Tre segrar i gruppspelet mot Motala (6-0), Sandviken (5-3) och Edsbyn (5-2) och en semifinalseger mot Bollnäs i sudden.

Publikt har det alltid varit svårt att locka många till turneringarna tidigt på säsongen. Årets Svenska cupen var inget undantag. Men jag trodde att Villas guldlag skulle dra hemmapubliken till arenan i större utsträckning än vad nu blev fallet.

Nu hade Villa bara 420 personer öppningsderbyt mot Vänersborg och i semifinalen mot Edsbyn kom 754 personer. Men Svenska cupens publiksiffra i finalen på 303 personer är förstås alldeles för dåligt! Turneringen fick ändå en publikökning jämfört med fjolåret med ett snitt nu på 480 personer mot 405 i fjol.

Nu vänder vi snart blickarna mot World Cup. 37 matcher med alla de bästa lagen från svenska och ryska ligan och ett finallag från Finland. Flera av lagen i Svenska Cupen blir att räkna med även där, främst förstås Edsbyn, Västerås, Bollnäs och Villa.

Hammarby och Sandviken lyfter nog sig en nivå tills dess och både Vänersborg och Motala visade att de åtminstone i enstaka matcher kan störa normalt bättre lag. World Cup blir mer sevärd än någonsin, det är jag helt säker på. Publiksiffran för hela turneringen i Göransson Arena i Sandviken lär stiga rejält från förra årets 20 094 personer.