Anderstedt: Går inte med säkerhet tippa hur det här slutar

, ,
World cup, Sandviken

KRÖNIKA Nu börjar det verkligen dra ihop sig i elitseriens slutfas. Flera lag tog vara på chansen att få vara med i dramatiken in i slutomgången.

Broberg, AIK och Vänersborg tog chansen att komma på rätt sida om sina respektive streck genom imponerande insatser. Broberg slog Motala hemma. Ingen skräll, men Motala har visat att laget kan slå de flesta.

AIK är på stark frammarsch och har hela säsongen siktat på slutspel, nästan som ett måste-mantra har det uttrycks.
Att skåpa ut Bollnäs på fredagskvällen är starkt, även hemma.

Vänersborg var i ett desperat läge inför bortamatchen mot Sandviken.
Hade laget fått stryk igen hade chansen att undvika kvalspel nog varit borta. Mycket starkt att gå på vilja i en så svår bortamatch.

Nu blev det inte så svårt för vare sig AIK eller Vänersborg.
Lagen de mötte var bedrövligt dåliga. Mer måste man kunna kräva av två lag som slåss i tabelltoppen.

Det verkade nästan som Bollnäs och Sandviken inte hade något mer att spela för. Men SAIK hade chansen att skapa ett gastkramande bortamöte med Villa om andraplatsen och Bollnäs hade kunnat spela sig klart för fjärdeplatsen, med häng på tredje.
Men båda lagen gjorde väldigt bleka intryck, nästan så fansen bör känna sig litet oroliga inför slutspelet.

Sandviken spelade bort chansen till andraplatsen, så nu blir laget trea om inte Bollnäs kommer ikapp med hjälp av ett ganska lätt slutprogram. SAIK måste nog vinna sista hemmamatchen mot Motala för att säkra tredjeplatsen, men nu spelar det ju i alla fall ingen som helst roll att bli trea eller fyra.

Det är Edsbyn som genom sin storslagna serieseger kommer att stipulera alla förutsättningar inför slutspelet. Edsbyn och Villa hamnar ju på varsin slutspelshalva. Det handlar bara om vilket lag av trean och fyran som Edsbyn vill ha på sin sida och få möta i en eventuell semifinal.

Och mot eventuellt Sandviken eller Bollnäs i semi så tar sig Edsbyn till final oavsett hur man väljer.

Med kvällens resultat har det skapats två grupperingar i tabellen. Den ena gruppen kommer att slåss för att ta de sista tre direktplatserna till kvartsfinalerna. Fyra lag inom 2 poäng slåss om 3 platser efter Edsbyn, Villa och Sandviken. Bollnäs på 28 poäng, Broberg på 27, Västerås och AIK på 26.

Bollnäs reder ut det här med tre matcher kvar och ett inte alltför svårt motstånd med Motala hemma, Sirius hemma och Frillesås borta. Men bland de övriga tre lagen blir det ruskigt spännande.

VSK-Broberg i näst sista omgången, Broberg-Hammarby i sista och AIK-VSK i sista.
Hur slutar det?

Den andra gruppen består av fyra lag som både slåss för nytt kontrakt och att slippa ett väldigt nervpirrande kvalspel, men också för chansen att ta sig till åttondelsfinal med sikte på kvartsfinal. Tre lag har 20 poäng. Hammarby med -6 i målskillnad, Motala -7 och Sirius -13 och sen ett sprattlande Vänersborg på 18 poäng.

Två av dessa fyra lag ska till åttondel, ett lag ska ha klarat kontraktet och ett lag ska kvala. Motala har ett stentufft slutprogram med Bollnäs borta, AIK hemma och Sandviken borta. Sirius har det också väldigt tufft med VSK hemma och Bollnäs borta innan slutavgörandet med Vänersborg hemma.

Tror spekulationer är en intensiv syssla nu bland fans, spelare, ledare och media.
Men det går helt enkelt inte att med någon form av säkerhet tippa hur det här slutar.

Men jag kan bidra till spekulationerna.
Hammarby tar sig till åttondel tack vare Frillesås hemma. Bajen hamnar på 22 poäng inför sista matchen mot Broberg borta. Motala kammar nog noll på de matcher som är kvar och slutar på 20 poäng.

Om Vänersborg kan lyfta sig en gång till mot Vetlanda i näst sista omgången står även Vänersborg på 20 inför sista, lika som Sirius som innan sista omgången kammar noll mot VSK och Bollnäs.
Det vore nog ändå en skräll om Vänersborg som trampat vatten så länge skulle ta sig till åttondel genom tre segrar i de sista tre matcherna, inklusive Sandviken ikväll alltså.

Om ett sådant här rysarläge skapas med tre lag på 20 poäng inför sista matchen så kommer förloraren i slutmötet Sirius-Vänersborg att få kvala. Vinnaren går till åttondel tillsammans med Hammarby och Motala klarar sig kvar om de inte spelar bort sin hyfsade målskillnad. Men mot tre bra lag i slutet så kan en hyfsad målskillnad snabbt vara borta och då kan det bli kval för Motala.

Det enda som känns lugnt att tippa är finallagen. Något annat än Edsbyn-Villa kan jag inte se någonstans.
Och om de två behåller den form de har nu så hamnar guldet i Hälsingland.

Det enda lag nu som lugnt kan förbereda sig för åttondelsspel är Vetlanda. Laget ligger mitt emellan de olika grupperingarna på en trygg åttonde plats på 24 poäng. De kan nog inte hota uppåt när laget har Edsbyn i sista matchen och nedåt är det hur lugnt som helst. Bara börja ladda för åttondel!

Kjell Anderstedt