Säsongens första nyförvärv för Hammarby: ”Det var dags att flytta hem”

,
Klimenty Tarasenko, ”Klim”, Tarasenko, Hammarby bandy, första nyförvärv, Hammarby, fostrad i Bajen

Klimenty Tarasenko. Så heter Hammarbys första nyförvärv, som har över hundra matcher i ryska ligan på meritlistan — men är faktiskt fostrad i ”Bajen”.
— Jag har alltid haft Bajen i blodet, säger 25-årige ”Klim” till klubbens hemsida.

Klimenty Tarasenko, även kallad ”Klim”, är Hammarbys första nyförvärv inför kommande säsong. Den 25-årige mittfältaren kommer närmast från Kuzbass Kemorovo där han har spelat de senaste åren.

Men nu kommer han hem. För ”Klim” är fostrad i Hammarby och har både svenskt och ryskt medborgarskap.

— Mina första kliv tog jag på Zinken. Jag började på bandyskolan på fredagar. I St Petersburg där jag bodde finns ingen bandytradition så jag pendlade mellan St Petersburg och Stockholm för att vara med i Hammarbys bandyskola. Veckodagarna var jag i Ryssland, sedan på helgen bodde jag i Tumba och spelade bandy på Zinken, säger Tarasenko till klubbens hemsida.

Pappa Alexander var ett tag ungdomstränare för Hammarbys framgångsrika 95:or där ”Klim”, bland annat, fick lira ihop med Kasper Milerud.

— Man kan väl säga att jag och Kasper var ledande spelare i laget. Vi vann i stort sett alla turneringar vi var med i, vi ansågs som det bästa laget i Sverige och vann Mini World cup bland annat, säger ”Klim”, som också hann med en vända i Edsbyn innan flytten gick till Ryssland.

Men nu är ”Klim” alltså tillbaka i moderklubben och får därmed chansen i elitserien.

— Jag vill testa mig i elitserien, jag har varit på drift i tio år, från Stockholm. Jag kände att det var dags att flytta hem.

”Klim” beskriver sig som en mångfacetterad mittfältare.

— Jag är en bra tvåvägsspelare, kan starta upp alla sorters anfall. Långpass, kortpassningsspel, allt. Jag trivs bäst på mittplan. Jag har stor potential och jag vet att jag kommer göra stora avtryck. Sen är jag den typ av spelare som många kanske inte lägger märke till, men det gör inget att jag inte syns mycket, det viktiga för mig är att göra allt för att laget ska vinna.

Mattias Bladh