Vänersborg krossade Hammarby: ”Ett kvitto”

,
Bandy, elitserien bandy, Fortaxa cup, VSK, Villa, Hammarby, AIK bandy

Vänersborg körde fullständigt över Hammarby på fredagen. Segern skrevs till 9–2 — efter hypereffektivt hörnskytte.
— Men samtidigt så skapade vi mycket lägen och är väldigt aktiva hela matchen, säger IFK-mittfältaren Ilja Grachev till Bandyfeber.

Hade det varit tillåtet med publik på läktarna hade hemmasupportrarna garanterat applåderat Vänersborg länge och väl.
9–2 mot Hammarby imponerar — även om Stockholmslaget har problem med skador på nyckelspelare.

— Ja, vi fick verkligen en otroligt bra utdelning på våra fasta situationer, men samtidigt så skapade vi mycket lägen och är väldigt aktiva hela matchen, säger Ilja Grachev, som inför säsongen blev klar för en återkomst i IFK.

— Tycker vi började så otroligt bra första kvarten och ledde välförtjänt med 2–0.

Ja, det ringde två gånger om på hörna efter mindre än fyra minuter på klockan när Emil Viklund och Juho Liukkonen avlossade bössan.
”Ènkla” mål som förstås var demoraliserande för Hammarby.

— Det är klart att det sätter prägel på matchbilden. Hammarby måste gå framåt medan vi kunde lugnt och betonat spela vårt spel och inte forcera fram något, säger Grachev.

Tvåmålsledning i paus

Daniel Mossberg reducerade för gästerna men det var Vänersborg som gick till halvtidsvila med en 3–1-ledning. I matchminut 41 prickade nämligen Juho Liukkonen in en straff bakom Hammarbymålvakten Filip Mörkdal.
Men i hemmalägret var det så långt inte frid och fröjd med hur man agerade på isen.

— Vi kände att vi var missnöjda med en del saker som vi korrigerade i paus. Matchen var inte över än så det var bara att ösa på i andra.

Stekhete Emil Viklund ökade på till 4–1 på ytterligare en hörna tidigt i andra halvlek. Samme Viklund satte även 5–1 i den 54:e minuten efter Adam Herou Löfs servering.
Ilja Grachev stängde tillställningen fem minuter senare på — just det — en hörna när han hittade en lucka.

Men Grachev kände inte att matchen var över vid 6–1.

— Verkligen inte, en match är 90 minuter och det kan gå snabbt i bandy. Vi ville få matchen dit vi ville och det fick vi.

Viklund het

Hammarby var emellertid ett slaget lag för Vänersborg fortsatte trumma på och slog inte av på takten.
Förvisso reducerade Christoffer Fagerström för Hammarby med kvarten kvar, men segern var aldrig i fara.

Emil Viklund satte sin fjärde balja till 7–2 i 83:e minuten och Lukas Forsström pangade in 8–2 kort därefter. På tilläggstid fastställde Juho Liukkonen slutresultatet till 9–2 på frislag.

En respektingivande seger för Vänersborg och fyra hörnmål på sju försök är givetvis något alldeles extra.

— Ja, det gäller att sätta lägena som tillkommer på fasta, men de kommer inte bara från ingenstans utan vi skapade många bra lägen, säger Grachev.

Känns som att ni inte behöver träna extra på hörnor framöver?

— Hörnor är en färskvara och det behöver man alltid träna på.

De två poängen ger förstås en ”boost” framöver för IFK Vänersborg, som ligger femma i serien efter tretton spelade matcher.

— Jo, men det är klart att det är skönt och ett kvitto på att man gör något bra, så detta stärker oss som lag. Men vi är inte nöjda än, vi vill uppåt. Göra bra prestationer och vinna fler matcher.

Mattias Bladh

IFK Vänersborg–Hammarby 9–2 (3–1)

Målen: 1–0 (3) Emil Viklund (Jakob Jenefeldt), hörna, 2–0 (4) Juho Liukkonen (Robin Lundqvist), hörna, 2–1 (27) Daniel Mossberg, 3–1 (41) Juho Liukkonen, straff, 4–1 (47) Emil Viklund (Olle Berglund), hörna, 5–1 (54) Emil Viklund (Adam Herou Löf), 6–1 (59) Ilja Grachev (Robin Lundqvist), hörna, 6–2 (75) Christoffer Fagerström (Daniel Mossberg), 7–2 (84) Emil Viklund (Robin Lundqvist), 8–2 (85) Lukas Forsström (Robin Lundqvist), 9–2 (90+2) Juho Liukkonen (Ilja Grachev), frislag.
Hörnor: 7–10.
Utv, IFK: 2×10. Hammarby: 2×10.
Domare: Daniel Labe.