Vänersborg tog stark pinne mot AIK

,
elitserien bandy, bandy Vänersborg, Vänersborg AIK bandy, IFK, IFK Vänersborg, elitserien, bandyfeber, aik bandy

IFK Vänersborg stod för en stabil insats i det svåra bortamötet mot AIK. När matchen var över stod det 5–5 på matchtavlan.
— Jag tycker att resultatet var rättvist till slut, säger IFK Vänersborgs Markus Kumpuoja till Bandyfeber.

Givetvis ett fint resultat för Vänersborg, som på förhand var ”underdogs” mot ett stjärnspäckat AIK.
Extra starkt också med tanke på att IFK saknade viktiga spelare som Edvin Isaksson (avstängd), Joakim Johansson (sjuk) samt Adam Herou Löf (skadad). Lägg därtill Samuel Baatz (sjuk)

Vänersborg tog dessutom ledningen med 5–3 när endast drygt tjugo minuter återstod av matchen.
AIK satte dock in en stor forcering och reducerade när Juho Liukkonen satt på botbänken. Och i den 85:e minuten kom även kvitteringen till 5–5.

AIK fixade också tre hörnor och pressade på för ett segermål.
Men IFK-försvaret stod pall och Kimmo Kyllönen gjorde en fenomenal insats mellan stolparna över 90 minuter.

Några onödiga bolltapp

— Det blev lite speciellt spel när de stod högt på oss. Korta anfall, kanske några onödiga bolltapp så vi inte riktigt hann upp med laget. Så vi låg väldigt djupt nere på egen planhalva, säger Markus Kumpuoja och fortsätter:

— Men vi gör det bra, jag tycker att resultatet är rättvist till slut. Man hade hellre vunnit men som det såg ut i andra så är det inte helt fel att det blir 5–5.

Tar vi det från början så tog AIK omgående ledningen men Emil Viklund replikerade mindre än minuten senare på hörna.

AIK tog över

Första halvan av första halvlek spelade Vänersborg jämnt med AIK. Men hemmalaget tog så småningom över, storstjärnan Erik Pettersson satte 2–1 i matchminut 20 och nio minuter senare kom också 3–1 till AIK via en hörna.

Sedan svängde pendeln åt andra hållet. Markus Kumpuoja reducerade till 2–3 på hörna — ett effektivt vapen för kvällen — efter drygt en halvtimme — hans första mål för säsongen.

Kumpuoja har som bekant missat en radda matcher den här säsongen när han blev skadad, inkluderat ett insjuknande i Covid-19, redan i början av december i mötet med Hammarby. Först i slutet av januari var han tillbaka efter att sprickan läkt i käkbenet och viruset gett vika.

Lita på att det var ett skönt ögonblick.

”Skönt göra mål”

— Ja, skönt att göra mål, men ännu skönare mål just i det läget när de leder med två bollar. Vi kom in i matchen igen, säger Kumpuoja.

Vändningen fullbordades sedan, fyra minuter från halvtidsvilan, när Niclas Nyqvist satte 3-3.

— Vi kom förbi deras anfallare och mittfältare enklare i första. Och vi fick några vassa lägen på ett väldigt enkelt sätt. Tycker att det är en jämn halvlek. De hade mycket boll egentligen hela matchen men det var som vi väntade oss innan matchen, säger Kumpuoja.

Och sista 45 blev riktigt rafflande. IFK fick inte orättvist alls in 4–3, med en man mer på isen, i den 58:e minuten. Detta när Adam Blomsters fina lyra nådde Robin Karlsson, som inte gjorde något misstag i avslutningsläget. Det var samtidigt Karlssons första mål IFK-tröjan.

AIK i brygga

Och Vänersborg satte AIK i brygga med drygt tjugo minuter kvar då Niklas Holopainen pangade in 5–3 på hörna.

Men den tvåmålsledningen försvann alltså när AIK forcerade vilt den sista kvarten.

Kunde IFK agerat annorlunda för att slå vakt om ledningen? Markus Kumpuoja menar att det inte är helt lätt att analysera den biten.

— Nja, som jag sa så är det speciellt när de stod så högt på oss när det är 25 minuter kvar av matchen. Det finns säkert något vi hade kunnat göra bättre. Men jag måste se matchen för att se det från en annan vinkel. När man är på isen så uppfattar man många situationer annorlunda än när man ser matchen efteråt, säger IFK:s nummer 10.

Och tillägger:

— Det kan också vara så att de gjorde det väldigt bra sista 25 minuterna. Så ibland kan det vara motståndaren som gör bra saker.

Och resten känner ni till.

Notervärt är att Kimmo Kyllönen gjorde en stormatch i IFK-målet.

Tacksamt att ha Kyllönen som sista utpost?

— En fantastiskt bra målvakt. Har skojat med honom ibland att han är ”helt okej”. Men sanningen är att i mina ögon finns det ingen målvakt som kan vara så matchavgörande som Kimmo är när han är som bäst. Man ser det på träningen varje dag vilken superstjärna han är, säger Markus Kumpuoja.

IFK ligger efter 22 spelade omgångar på en sjätte plats i tabellen och således har laget sista direktplatsen till kvartsfinalspelet. Närmast jagande är Sirius som är fyra pinnar efter.

Slutspelsplats i hamn

Slutspelsplatsen är förstås i hamn och risken för att halka ned i åttondelen är mindre troligt då endast fyra matcher återstår att spela.

— Det finns inget annat att tänka på. Vi ligger där vi ligger just nu och ska inte tappa den placeringen. Om vi går förbi nåt lag som ligger före oss i tabellen så är det bra. Så jag tittar hellre uppåt i tabellen, säger Kumpuoja.

Mattias Bladh

AIK–Vänersborg 5–5 (3–3)

Målen: 1–0 (3) Christian Frohm, hörna,  1–1 (4) Emil Viklund (Jakob Jenefeldt), hörna,  2–1 (20) Erik Pettersson, 3–1 (29) Kalle Lempinen, hörna, 3–2 (32) Markus Kumpuoja (Jakob Jenefeldt), hörna, 3–3 (41) Niclas Nyqvist (Juho Liukkonen), 3–4 (57) Robin Karlsson (Adam Blomster), 3–5 (71) Niklas Holopainen (Robin Lundqvist), hörna, 4–5 (79) William Arvidsson, 5–5 (85) Johan Esplund.
Hörnor: 14–7.
Utv, AIK: 3×10. Vänersborg: 3×10.
Domare: Andreas Svensson.

Övriga elitseriematcher på onsdagen

Sandviken–Villa 5–3 (1–2)

Mål, SAIK: Victor Berling 2, Daniel Berlin 2, Dennis Henriksen.
Villa: Christoffer Edlund 2, Erik Säfström.