Anderstedt: Ett sportsligt bra beslut

, ,
villa saik bandy, villa Lidköping bandy, saik bandy, SM-final bandy, SM-finalerna, covid-19

KRÖNIKA En synnerligen konstig bandysäsong i en annorlunda tid, i ett annorlunda Sverige och i en värld vi inte riktigt känner igen. En tid vi vill lämna så fort vi bara kan, men det krävs tålamod ett tag till.

När bandysäsongen inleddes visste vi att plötsliga saker kunde hända. Att vi skulle få detta avslut kunde vi nog inte vår vildaste fantasi förutse.
Men nu ska det ändå spelas om det.

Nu är vi bara glada att vi får ett avgörande på isen i såväl den kvarvarande semifinalen som i finalen…peppar peppar.

Det blir en fortsatt semifinalserie mellan Villa Lidköping och Sandvikens AIK på sportsliga grunder.

Heder åt Villa

Ställningen är 1-1 och WO-resultatet är återkallat.
Något annat beslut hade varit märkligt då båda lagen insjuknade i corona samtidigt. Heder ändå åt Villa att ifrågasätta WO-segern.

Att det blir en semifinalserie i bäst av fem matcher är väldigt bra, men det blir extremt tajt. Dels i matchandet mellan Villa och SAIK, dels i tidsmarginalen till finalen.

Jag föreslog i en tidigare krönika att finalen borde spelas på Annandag påsk. Det hade gett ytterligare två dagar till återhämtning, men det fanns många faktorer att ta ställning till och förmodligen skäl för att välja Påskafton.

Bandyförbundet som haft huvudansvaret för problemlösningen skall därför ha en stor eloge för hur den tuffa uppgiften hanterats. Klokt agerat också av övriga inblandade. Förbundet översköljs normalt inte av positiva omdömen, speciellt inte i sociala medier.

Sportsligt avgörande

Men det här har man skött med den äran, på ett proffsigt sätt och med ett sportsligt avgörande i sikte.
Nu kan vi bara hoppas att de inblandade spelarna tillfrisknar så att det också i praktiken blir sportsligt och rättvist.

Det återstår att se vilka spelare Villa och Sandviken kan ställa på benen på söndag och med vilken kraft de kan agera. Söndag i Lidköping, tisdag i Sandviken och eventuellt en femte avgörande i Lidköping på torsdag i nästa vecka.

I skrivande stund är det dock oklart om match 4 kommer att kunna spelas i Sandviken. Göransson Arena skall omvandlas till vaccinationscenter de närmsta veckorna, beslut kommer endera dan. Alternativet är Söderhamn.

Oklart tippa utgången

Det går såklart inte att tippa utgången av semifinalen i det här läget. Många jag pratat med har också uttryckt att utgången i både semifinal och final inte har samma betydelse efter det som hänt.

Kommer AIK att tjäna på den här förskjutningen?
Nja, jag är inte så säker på det.
Laget väntar 12 dagar på finalen efter sista matchen mot Edsbyn.
Är den vilan till fördel eller är det en fördel för motståndaren att vara igång i en tajt semifinalserie?
Det känns omöjligt att ens spekulera i.

Jag kan ändå tänka mig att det kan finnas en viss nervositet i AIK för att den omfattande smittspridningen skall nästla sig in i den truppen.
Men nu hoppas vi på det bästa så att resterande matcher kan spelas.

Damerna utan problem

Damerna har ändå klarat sig ifrån herrarnas problem och de båda finalisterna Villa Lidköping och Västerås SK har kunnat förbereda sig på de sätt man planerat. Att den finalen inte flyttas framåt var också ett klokt beslut. Att båda finalerna, trots ändringen, direktsänds i SVT är förstås väldigt bra för alla fans.

En gång om året ger SVT bandyn dess välförtjänta uppmärksamhet. Men att inte ge bandyn en rättmätig värdering under hela säsongen är märkligt.
Där är SVT och SR lika dåliga kålsupare.

Villa mot VSK blir en höjdare i damfinalen på lördag. Sveriges två bästa lag möts i en final med bästa förutsättningar inomhus. Lagen har gjort en mycket bra säsong och förtjänar verkligen sina finalplatser. Villa vann samtliga matcher mot Västerås i seriespelet.

Båda lagen slog ut motståndet i semifinalerna med 2-0 i matcher. Villa var det klart bättre laget i sin semifinal mot Skutskär och VSK slog ut AIK, även om det var mera strid på kniven i den uppgörelsen med två uddamålsvinster.

Villa Lidköping favorit

Damfinalen går i alla fall att tippa. Villa Lidköping är såklart favoriter och jag tror det laget kniper guldet. Men Västerås har massor av finalrutin och har flera gånger varit bäst när det gäller. Tipset går ändå till Villatjejerna.

Det kan bli en klang och jubelfest för Lidköping med två mästarlag på en vecka. Men det finns tre klubbar som kommer att göra allt för att sätta stopp för det; Västerås SK, Sandvikens AIK och AIK Solna.

Kjell Anderstedt